Zbog povećanja bezbjednosti pješaka, opština Pljevlja uskoro nabavlja nove usporivače brzine

    9 meseci pre 375 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Zbog povećanja bezbjednosti pješaka, posebno na gradskim ulicama koje ne posjeduju trotoare, Sekretarijat za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode će uskoro nabaviti nove usporivače brzine, jer su postojeći u proteklom periodu značajno doprinijeli povećanju bezbjednosti saobraćaja u gradu.

Poslednjih godina se u opštini Pljevlja desilo nekoliko saobraćajnih udesa u kojima su povrede zadobili pješaci kao učesnici u saobraćaju.

Foto : Mojkovačka ulica

Iz nadležnog Sekretarijata su ovih dana uputili zahtjev lokalnom preduzeću „Čistoća“ da ponovo postavi usporivač brzine u Mojkovačkoj ulici, koji je uklonjen prošle jeseni zbog izvođenja radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u ovoj ulici. Iz preduzeća Čistoća su redakciju portala obavjestili da će se usporivač brzine postaviti u ulici početkom sledeće nedelje.

Foto : Kovačka ulica

Posle realizacije nabavke novih usporivača brzine prioritetno će se postaviti novi usporivač brzine u Kovačkoj ulici, koja se nalazi u naselju C ili kako ovo naselje pljevljaci nazivaju naselje „Sarajka“. Predviđeno je postavljanje usporivača brzine u još nekoliko gradskih ulica.

Iako je zimska sezona sa obilnim padavinama znatno kraće trajala, pohvalno je da su ove zime rukovaoci zimske službe Čistoće, više pažnje posvetili očuvanu usporivača brzine, pa je većina usporivača ostala u ispravnom stanju.

Ono što zabrinjava je svakako i dalje nepoštovanje ograničenja brzine u gradskoj sredini i u poslednje vrijeme masovna pojava korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje. Prosto je nevjerovatno da mnogi mladi dok upravljaju vozilom, jednom rukom drže upravljač, a u drugoj ruci mobilni telefon.

Ono što je sigurno neophodno je da nadležni u Saobraćajnoj policiji što prije pokrenu akciju zbog otkrivanja i sankcionisanja vozača koji prilikom vožnje po gradskim ulicama koriste mobilne telefone.

Bilo bi poželjno na frekventnim gradskim ulicama i većim raskrsnicama postaviti video nadzor i obezbjediti u okviru Centra bezbjednosti Pljevlja način da se realizuje kontrola ponašanja učesnika u saobraćaju i sankcionisanje neodgovornih vozača. Sigurno bi imali šta vidjeti, jer je saobraćajna nekultura veoma prisutna.

Ono što je evidentno je da je poslednjih godina značajno povećan broj motornih vozila na pljevaljskim ulicama, pa tako i potreba za pojačanom kontrolom poštovanja saobraćajnih propisa,a sve zbog sprečavanja saobraćajnih nesreća.