Mali Oglasi
EXIT

Zbog požara na deponiji uvedena vanredna situacija u dijelu opštine Prijepolje

  • 4 mjeseca pre
  • 200 pregleda

Zbog višednevnog požara na nesanitarnoj deponiji Stanjevine, a na predlog Štaba za vanredne situacije predsjednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović proglasio je vanrednu situaciju na dijelu teritorije opštine, koja gravitira na području ugroženom posledicama požara.

Komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Vujadin Kovačević kaže da vatrogasci konstantno gase požar i da su do sada utrošili više od 350 kubnih metara vode, međutim da vatra i dalje gori, pa je bilo neophodno proglasiti vanrednu situaciju kako bi se brže prevazišla nastala situacija.

– Da bi se požar uspješno ugasio neophodno je da se deponija prespe tamponom zemlje, kako bi se spriječio dotok kiseonika i požar ugasio. Teško je precizirati kada će on biti ugašen – kazao je Kovačević.

Žitelji Prijepolja već drugi dan guše se u žestokom dimu koji vjetar donosi sa deponije Stanjevine. Gust dim pokrio je gotovo cijelu Limsku dolinu. Najkritičnija situacija je u Zalugu, neselju koje od deponije samo dijeli rijeka Lim. Građani su ogorčeni zbog požara i kažu da je to odraz stanja u kojem se Prijepolje nalazi u poslednjih nekoliko godina.

– Ovo je katastrofa, živim u Njemačkoj, došao sam na odmor sa familijom međutim djeca su non stop u kući, ne smiju da izađu vani jer je dim po cijelom naselju. Sigurno je i opasan, možda i kancerogen. Zbog toga ću prekinuti odmor i vraćam se u Njemačku prije nego što sam planirao – kaže Ferid Ćorić koji više od jedne decenije živi u Njemačkoj i svake godine odmor provodi u rodnom gradu.

Inače, kako nezvanično saznajemo jedna osoba u noći između utorka i srijede zbog gušenja dimom i glavobolje primljena je u prijepoljsku bolnicu.

Nesanitarna deponija smeća Stanjevine smještena je na samom ulasku u Prijepolje neposredno uz magistralni put koji vodi ka Jadranu.

Copyright © 2019 PV Informer. Sva prava zadržana.