Zbog suše u Italiji zabranjeno pranje automobila, zalivanje bašte, a frizer će mušteriji glavu oprati samo jednom

    2 meseca pre 318 pregleda Izvor: antenam.net

Ako nema vode, može biti kazni, administrativna je logika mnogih italijanskih opština, suočenih sa ekstremnom sušom, sa temperaturom oko 40°C.

Nekoliko italijanskih okruga zahtijeva od vlade Marija Dragija da proglasi vanredno stanje zbog suše, ali vlada oklijeva, možda zato što je dobar dio vodosnabdevanja u nadležnosti okruga.

Velike rijeke su skoro presušile, ali je situacija i sa ledničkim jezerima katastrofalna: samo 20 odsto prosječnog priliva stiže do jezera Mađore, a jedva 18 odsto do jezera Komo.

 Dvije najugroženije oblasti, Pijemont i Lombardija, proglasile su vanredno stanje. Ovo ovlašćuje gradonačelnike da uvedu ciljane zabrane u svojoj oblasti. Ali ovih zabrana ne nedostaje širom sjeverne i centralne Italije.

U Milanu je, na primjer, zabranjeno pranje automobila, osim u ovlašćenim servisima. Zabranjena je i zamjena vode u privatnim fontanama i bazenima, ali je savjet da se postojeća voda skladišti, čisti i dezinfikuje hemikalijama, prenosi Jutarnji list.

U mnogim opštinama zabranjeno je korišćenje vode za piće za zalivanje povrtnjaka i parkova, pranje automobila, punjenje bazena i slične aktivnosti sa značajnom potrošnjom vode.

Specijalizovani portali za automobiliste objavljuju metode „suvog pranja“, odnosno korišćenje hemikalija, nanijeti na krpu ili sunđer, bez potrebe za ispiranjem vodom. I još se hvale da je auto poslije toga svjetliji, uglačan voskom.

 U Veroni je dozvoljeno koristiti vodu samo noću. U Bolonji je zabranjeno zalivanje privatne bašte od 8 do 21 sat, a opštinskog zelenila od 10 do 18 časova.

U Civi, u okrugu Sondrio, zalivanje je dozvoljeno samo od 22 do 24 i od 5 do 7 sati. Opština je zatvorila sve javne česme i javna pojilišta ili kupatila.

U autonomnom okrugu Trento, opština Pergine Valsugana pribjegla je drugačijem metodu: može se zaliti u bilo koje vrijeme, ali samo pomoću priručnih kontejnera kapaciteta do 12 litara.

U Kastenasu kod Bolonje frizerima je zabranjeno da dva puta peru glave mušterijama. Potopite, operite šamponom i isperite samo jednom. I tako do 30. septembra.

U Forliju građani i formalno pozivaju na „korišćenje zdravog razuma“, ali su i najavili zabrane do 21. septembra: od 8 do 21 sat nije dozvoljeno zalivanje zelenila i pranje automobila. Voda se može koristiti samo tokom dana za piće ljudi i stoke.

Na suprotnom moru, u okrugu Imperija, opština Pieve di Teco ograničila je dnevnu potrošnju vode na 200 litara po domaćinstvu. Ako neko pretjera, odmah se gasi dovod vode.

 Suša takođe zahvata centar Italije, posebno Umbriju i Laciju, osim okruga Rim i Latina.

U Peruđi je takođe zabranjena upotreba vode za piće „osim za kućnu i sanitarnu upotrebu”. Zabrana je takođe izazvala kontraefekat: potrošnja se povećavala kako su građani pravili zalihe. To je kao rat. I na neki način jeste.

U Peruđi je dozvoljeno punjenje bazena u komercijalnoj upotrebi – Umbrija nema izlaz na more – ali samo u dogovoru sa komunalnim preduzećem za vodosnabdjevanje i uz njegovu dozvolu.

Vode jednostavno nema dovoljno, a biće još gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: