Zeković: Priprema se novi pritisak i udar na tužioce

    7 dana pre 184 pregleda Izvor: pobjeda.me

Izvještaj Komisije Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) nosi oznaku tajnosti, a sa njegovim sadržajem juče se upoznalo ovo tijelo i obavijestilo javnost da će se dio zaključaka koje donesu „odnositi i na ulogu i postupanje Tužilaštva, prije, u toku i nakon događaja na Cetinju“.

– Biro za operativnu koordinaciju (BOK) upoznao se sa izvještajem o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju, koji je sačinila Komisija koju je formirao BOK – saopšteno je nakon sjednice, kojoj je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

U kratkom saopštenju istakli su da će se na narednoj tematskoj sjednici, „nakon dodatnog sagledavanja prikupljenog materijala, konačno izjasniti i donijeti zaključke o izvještaju Komisije“.

SLIJEDI DORADA

– Članovi Komisije su se preganjali da li da izvještaj oglase tajnim. Preslušali su kompletan tok radio veze. Registrovani su brojni profesionalni propusti za koje nijesu željeli da sazna javnost, a koji se vežu i za policijske starješine koje su bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili njenim političkim ekspoziturama u Vladi Crne Gore. Značajno su se potrudili da izvještaj upodobe i posebno da pokriju i zatvore brojne pojedinosti – kazao je za Pobjedu koordinator i član Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ i bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije (2015-2020) Aleksandar Saša Zeković.

Aleksandar Saša Zeković

Izvještaj, dodaje on, još nije konačan zato što se pokušava dobiti na vremenu i pružiti šansa novim političkim dogovorima.

– Fokus izvještajne pažnje je i dalje na odgovornosti ministra unutrašnjih poslova Sekulovića i direktora Uprave policije Brđanina. Potpredsjednik Vlade Abazović sa tim nije saglasan i zato je otvoren novi krug „dorade“ izvještaja kako bi se odgovornost sa njih prebačila na državnotužilačku organizaciju – ističe Zeković.

Neosnovano i neselektivno nagrađivanje policijskih službenika, dodaje on, u funkciji je pridobijanja policijske službe na stranu nove političke elite.

– Zato je i očigledna namjera da se pokuša sa pristupom da su za sve krivi državni tužioci koji su „zakazali“ u operativnom rukovođenju policijskim aktivnostima. Priprema se novi pritisak i udar na njihovu samostalnost i nezavisnost – naglasio je naš sagovornik.

Da će pokušati da u fokus izvještaja stave tužioce jasno proizilazi iz izjave potpredsjednika Vlade i koordinatora službi bezbjednosti Dritana Abazovića, koji je i juče ponovio da je policija na Cetinju 4. i 5. septembra postupala profesionalno i efikasno, navodeći da je to konstatovano i u izvještaju Komisije BOK-a.

Naglasio je kako je na sjednici preovladao stav da u izvještaju nije dovoljno potencirana uloga državnog tužilaštva u potencijalnom suzbijanju rizika za dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra.

– Siguran sam da će to biti glavni komentar nakon što se mi i zvanično izjasnimo i vjerujem da će i Komisija to prihvatiti. Možda je to nešto što je promaklo, ali to je jako važna činjenica vezana za aktivnosti državnog tužilaštva u susret i tokom dešavanja na Cetinju – kazao je Abazović i potvrdio novinarima da je dokument „naravno tajan“.

Mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović ustoličen je u Cetinjskom manastiru 5. septembra, bez obzira na otpor Cetinjanki i Cetinjana i proteste koje su tim povodom organizovali, uz podršku građana iz svih krajeva Crne Gore, ali i dijela opozicije. Uz građane je stao i predsjednik države Milo Đukanović koji je bio na Cetinju 4. i 5. septembra.

Skup je razbijen brutalnom akcijom policije tokom koje je utrošena ogromna količina suzavca, šok i „fleš“ bombe, a korišćeni su i zabranjeni gumeni meci.

Desetine građana procesuiralo je prijave zbog nezakonitog postupanja policije, ali činjenicom da je Vlada izdvojila 500.000 eura neto da nagradi policajce koji su učestvovali u akciji jasno je stavljeno do znanja što vlast misli o pritužbama.

LOV NA KRIVCE

Na Abazovićevu izjavu da je policija postupila profesionalno reagovao je jedan od lidera DF-a i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji je kazao da je potpredsjednik Vlade „bio protiv ustoličenja i intervencije policije“.

– Direktor policije Ure je, takođe, bio protiv ustoličenja i intervencije policije. Zaključak Dritana: Policija je radila profesionalno… Uprkos mojim naređenjima! URA „Zdravo tkivo DPS-a“! Baš ekspertski, građanski… Ludilo… Budite relaksirani! Lud, zbunjen, normalan – zaključio je Medojević na svojoj Fejsbuk stranici.

Oglasio se još jedan od lidera DF-a, poslanik ove koalicije Milan Knežević koji je saopštio da će zatražiti da izvještaj Komisije o događajima na Cetinju bude dostavljen Odboru za bezbjednost i odbranu.

– Takođe tražim da, ukoliko je izvještaj proglašen oznakom tajno, sa njega bude skinuta oznaka tajnosti, jer Crna Gora treba da zna – naveo je Knežević na Tviteru.

Aleksandar Zeković kaže da je bilo očekivano da izvještaj Vladine komisije bude tajan.

– Na to je ukazivalo polumjesečno kašnjenje u izradi i predstavljanju ovog izvještaja, kao i činjenica da u rad Komisije nije uključen nijedan predstavnik opozicije ili nezavisni bezbjednosni stručnjak. Postavljanjem na čelo Komisije poslanika jedne od vladajućih partija trebalo je da se navodno istakne nadzorna uloga parlamenta. Nije se postigla namjera da se na taj način osnaži kredibilitet i značaj izvještajnog dokumenta. Komisija je zapravo i formirana kako bi se, po svaku cijenu, prepoznala profesionalna i politička odgovornost ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije i tako se „pročistio put“ za njihovu „opravdanu“ i „osnovanu“ smjenu – zaključio je Zeković. 

Najnovije vijesti

Premijerski sat 29. oktobra

19. oktobra 2021. 12:22

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27419 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11857 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11691 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11049 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10374 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9794 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9284 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9026 pregleda
%d bloggers like this: