Ženski klub: Tražimo hitnu reakciju predsjednika Vlade

    7 meseci pre 225 pregleda Izvor: skupština.me

Kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore dr Branka Bošnjak i Vesna Pavićević uputile su saopštenje za javnost koje u nastavku, prenosimo integralno:

„Napadi na političarke ne jenjavaju, a predsjednik Vlade, uporno ćuti.

Kada su u pitanju članovi njegove porodice, premijer je vrlo senzitivan i odmah reaguje, pa i onda kada nijesu objave uvredljivog karaktera.

No, kada su u pitanju poslanice u Skupštini Crne Gore, premijer zaboravlja da je on u službi svih građana, pa se ignorantski odnosi prema mizoginim i seksističkim napadima, pa i onda kada dolaze od Vladinih djelatnika.

Seksizam koji je premrežio kompletnu medijsku scenu u Crnoj Gori ne jenjava. Najnoviji slučaj dolazi od člana Nacionalne komisije za UNESKO, Jovana Markuša, koji je prizemnim i primitivnim vokabularom, vrijeđao uvaženu koleginicu Draginju Vuksanović-Stanković.

Pitamo da li je toliko teško polemisati sa stavovima koje iznose žene, pa se odmah poteže za najprimitivnijim mizoginim i seksističkim izjavama. Pitamo se, da li ti „junaci“ imaju majku, sestru, ćerku.

Ovaj bestidni ispad člana Vladine komisije prema poslanici Vuksanović-Stanković, je prevršio svaku mjeru!

Ako je predsjednik Vlade oćutao napade Vojislava Šešelja, ovog puta ne smije da bude imun na seksističke ispade člana jednog Vladinog tijela.

Zato zahtijevamo od premijera da najoštrije osudi ovaj seksistički ispad gospodina Markuša i da istog sankcioniše, jer je Markuš na ovom primjeru pokazao obrasce primitivnog, neoprostivog  odnosa prema ženama, političarkama u Crnoj Gori.

S obzirom na to da su žene koje se bave javnim poslom, posebno politikom, svakodnevno izložene ovakvim nedopustivim ispadima, jedan od prioritetnih zadataka Ženskog kluba, u narednom periodu će biti pronalaženje zakonskih i drugih mehanizama za sankcionisanje svih oblika napada na žene.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: