ZIKS poligon za obračune klanova: Vujović napao komandira, Kašćelana gađali jajima

    10 mjeseci pre 430 pregleda Izvor: standard.co.me

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu postao je u poslednje vrijeme poprište sukoba pripadnika zaraćenih kriminalnih klanova,a nijesi rijetki ni napadi na čuvare, paljenja ćelija, tuče među pritvorenicima i napadi hladnim oružjem, piše Dan.

Iako spuški zatvor slovi za jednu od najbezbjednijih kaznenih ustanova u okruženju, sudeći po ovim događanjima ne bi se reklo da je bezbjednost zatvorenika i lica koji u njemu rade na zavidnom nivou.

Jedan od poslednjih incidenata dogodio se prije par mjeseci, kada je zatvorenik Ivan Vujović, koji je dospio u žižu javnosti nakon bjekstva iz bjelopoljskog zatvora, gdje je robijao zbog ubistva, prijavljen zbog ozbiljnih prijetnji koje je uputio jednom komandiru.

Tada je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Danu potvrđeno da je Vujović uputio prijetnje službeniku zatvora i da je slučaj prijavljen policiji.

Dodali su i da prijetnje komandiru nije uputio samo zatvorenik Vujović, već i njegov otac, koji mu je tada bio u posjeti.

Navodno, Vujović je tada zaprijetio službeniku UIKS-a da će ga spaliti.

U odnosu na zatvorenika Vujovića preduzete su posebne mjere predostrožnosti u vidu njegovog odvajanja od ostalih zatvorenika, a pokrenut je i disciplinski postupak radi utvrđivanja njegove disciplinske odgovornosti”, saopšteno je iz UIKS-a nakon tog incidenta.

Strasti među privremenim stanarima spuškog zatvora bile su uzburkane i sredinom ove godine, kada su tamo dovedeni Slobodan Kašćelan (55), vođa „kavačkog klana“, i Milić Minja Šaković (31), vođe „škaljaraca“.

Za njih dvojicu su obezbijeđene posebne ćelije, udaljene jedna od druge, sa dvadesetčetvoročasovnim nadzorom, a odmah je određeno da će na šetnje ići u odvojenim terminima.

Međutim, ni tako stroge mjere obezbjeđenja nijesu spriječile sukob.

Za vrijeme jedne šetnje u zatvorskom krugu, Slobodana Kašćelana su kroz prozore dozivali drugi zatvorenici. Kada je Kašćelan prišao jednom prozoru, uslijedio je napad u kojem su ga zatvorenici gađali dezodoransima i drugim sredstvima za higijenu koje je moguće nabaviti u zatvorskoj prodavnici, a letjela su i jaja.

Kašćelan je ovaj napad prijavio čuvarima zatvora, pa su napadači kažnjeni.

Nekoliko dana kasnije, pritvorenik Dragoljub Ćetković (33) iz Podgorice napao je Srđana Juriševića (35) iz Tivta tokom šetnje u zatvorskom krugu, zbog čega je kasnije odveden u samicu.

Ćetković je navodno blizak „škaljarskom klanu“, dok je Jurišević bio član suparničkog „kavačkog klana”.

Obojica su radili kao obezbjeđenje vođa tih kriminalnih klanova.

I Nišlija Miljan Bulatović lakše je povrijeđen u krugu istražnog zatvora kada je na njega nasrnuo pritvorenik Vasko Lalatović, koji mu je ekserom nanio lakšu površnu povredu.

Dešavanja iza zidina zatvora dospjela su u žižu javnosti kada se pojavio video-snimak koji je napravljen u jednoj ćeliji a glavni akter je bio pritvorenik Mašan Čogurić, kome se sudi za ubistvo braće Davorina i Danijela Ćulafića.

Javnost je na tom snimku mogla vidjeti kako Čogurić zlostavlja cimera iz zatvorske sobe Milosava R., zvanog Bazuka. Treći pritvorenik je sve to snimao mobilnim telefonom.

Masovne tuče zatvorenika takođe su česta pojava, a jednom prilikom stradali su i zatvorski čuvari, od kojih su šestorica završili u Urgentnom centru zbog teških tjelesnih povreda nakon što su ih robijaši iz paviljona B tukli tegovima i šipkama iz teretane.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6259 pregleda