Živković: Vlast nastavlja da krši Ustav, zakone i atakuje na institucije

    1 mesec pre 197 pregleda Izvor: vijesti.me

Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je jučerašnjom sjednicom Skupštine nastavljeno kršenje procedura koje je počelo na sjednici 28. decembra prošle godine.

Naglasio je da je tumačenje Poslovnika, da oni koji onlajn odlučuju čine kvorum na sjednici, „eklatantan primjer pokušaja obmane građana“ i postavio pitanje zašto je parlamentarna većina mijenjala Poslovnik ukoliko je sve bilo regularno.

“Još jednom ih podsjećamo, ako je sve regularno, zašto su izmijenili Poslovnik na poslednjoj sjednici, da se prilikom utvrđivanja kvoruma prisutnima smatraju poslanici koji su fizički prisutni u plenarnoj sali Skupštine i poslanici koji učestvuju primjenom bezbjedne informacione komunikacione tehnologije”, rekao je Živković, kako je saopšteno iz DPS-a.

Juče je, dodaje, ponovo prekršen Poslovnik jer se „pribjeglo i utvrđivanju mandata poslanici URE“, bez pozitivnog mišljenja Državne izborne komisije, čime sjednica „nije mogla početi, jer je vladajuća većina imala 40 poslanika, s obzirom na to da mandat poslanici nije potvrđen u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.“

“Ono što dodatno problematizuje ovu sjednicu bez kvoruma, jeste brutalan pritisak na nezavisnost i samostalnost rada Ustavnog suda od strane poslanika vlasti, čak i predsjednika Vlade, koji su u cilju opravdanja kršenja Ustava i zakona pribjegli brutalnim napadima na institucije sistema. Odbacujemo tvrdnje da postoji bilo kakva vrsta pritiska od strane Demokratske partije socijalista na Ustavni sud ili bilo kakva vrsta opstrukcije. Ako je podnošenje inicijative Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti “opstrukcija”, preporučujemo novoj većini da uzmu rečnik i potraže prevod te riječi”, kazao je Živković.

Šef Poslaničkog kluba DPS-a je kazao da „oni koji se pravdaju svakodnevno za kršenje zakona i procedura samo još jednom potvrđuju da su pogriješili“ i da se iz ove situacije moglo izaći jednostavno, tako što će priznati grešku i povesti dijalog u skupštini.

“Ovako se još jednom potvrđuje da ova Vlada i vladajuća većina nastavljaju sa kršenjem Ustava i zakona i besprizornim i neprimjerenim atakom na institucije sistema, čime su unizili dignitet Parlamenta. Opozicioni poslanici su podnijeli inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti akata koji su stupili na pravnu snagu, a od suda očekujemo da svoj posao rade u skladu sa nadležnostima i da bez ikakvog pritiska donesu odluke koje ćemo poštovati, kakav god bio ishod ove pravne situacije. Isto tako ćemo podnijeti predlog za ocjenu ustavnosti zakona koji su danas izglasani na sjednici bez potrebnog kvoruma, kada stupe na pravnu snagu, kao i ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica”, zaključio je Živković.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 5. mart

4. marta 2021. 20:25

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15876 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8182 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7345 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6999 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6978 pregleda