“Životna sredina u Pljevljima je degradirana, dostupna mjerenja i statistike su nepotpuni”

    9 mjeseci pre 221 pregleda Izvor: Vijesti

Životna sredina u Pljevljima je degradirana, a dostupna mjerenja i statistike su nepotpuni, ocijenili su predstavnici nevladinih organizacija (NVO) Breznica i Grin houm / Green Home/, na sastanku sa delegacijom Odbora za evropske integracije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, u Pljevljima se delegacija Odbora susrela sa predstavnicima lokalne samouprave i NVO i obišli su Termoelektranu Pljevlja.

Navodi se da je cilj posjete bio razgovor o zagađenju vazduha u toj opštini i doprinosu Termoelektrane tom ekološkom problemu Crne Gore.

Predstavnici NVO Breznica Milorad Mitrović i Grin houm Nevena Petković ocijenili su da je stepen zagađenja vazduha u Pljevljima alarmantan, o čemu govore medicinski, ali i demografski podaci za tu opštinu.

“Degradacija životne sredine u Pljevljima je ogromna, a dostupna mjerenja i statistike su, iako ih vrše kredibilne institucije, nepotpuna”, kazali su predstavnici civilnog sektora.

Oni su kao posebne zagađivače naveli Termoelektranu i pogotovo Maljevac, Rudnik uglja i deponiju Jagnjilo, ali i individualna ložišta za koja se domaćinstvima mora ponuditi alternativa.

“Pozdravljen je projekat toplifikacije grada, ali je iskazana sumnja u vezi sa troškovima domaćinstava za njegovu realizaciju i budućom cijenom grijanja”, navodi se u saopštenju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6064 pregleda