Značajno povećane cijene usluga pojedinih lokalnih preduzeća kao i iznosi odborničkih naknada

    6 meseci pre 1630 pregleda Izvor: PV Informer

Na juče održanoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja sve tačke dnevnog reda koje su se našle na zasjedanju su usvojene. Najviše pažnje i vremena odbornici su posvetili predlogu Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena za regulisane komunalne djelatnosti (javno vodosnadbijevanje i prihvatanje i odvođenje komunalnih otpadnih voda) vršioca usluga DOO „Vodovod“ Pljevlja i predlogu Odluke o davanju saglasnosti na cjenovnik usluga DOO „Komunalne usluge“ Pljevlja.

Glasovima odbornika DF-a i koalicije okupljene oko Demokrata usvojena su povećanja cijena vode koje isporučuje lokalno preduzeće Vodovod, a cijene će se primjenjivati od 1. januara naredne godine i povećanje cijena usluga lokalnog preduzeća Komunalne usluge, čije će usluge poskupiti 30 do 40 odsto a koje se većinom odnose na povećanje cijena pojedinih pogrebnih usluga. Protiv su bili odbornici vladajućeg Pokreta Evropa sad kao i odbornici opozicije iz Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke, dok su predstavnici koalicije SNP-URA bili uzdržani.

Odbornici pljevaljskog parlamenta na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta usvojili su odluku kojom su povećali odborničke naknade za rad u lokalnom parlamentu. Za ovu odluku nisu glasali odbornici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke, jer su prije glasanja napustili salu lokalnog parlamenta.

Odbornici lokalnog parlamenta će od 1. oktobra umjesto 150 eura, dobijati naknadu od oko 270 eura. U obrazloženju za donošenje ovakve odluke je rečeno da je nadoknada za rad odbornika poslednji put utvrđena 2014. godine i bila je vezana je za minimalnu zaradu koja je tada iznosila oko 200 eura. Obzirom da je došlo do povećanja minimalne zarade utvrđeno je da bi odbornička naknada kao i u prethodnom slučaju trebala biti 60% njenog trenutnog iznosa odgovara iznosu od 270 eura koji je juče usvojen. Vezano za mandat odbornika novom odlukom odbornici ne moraju prisustvovati sjednicama lokalnog parlamenta, niti pravdati razlog nedolaska, da bi dobili naknadu, što je do sada bio slučaj.