Žvake mogu nanijeti mnogo štete vašem organizmu

    4 meseca pre 340 pregleda Izvor: dnevno.me

Žvake se čine bezopasnim, pogotovo zato što se radi o tako svakodnevnoj stvari, bilo da je ljudi koriste da prikriju neugodan zadah nakon jakog obroka ili kako bi umirili živce tokom stresne situacije. Doduše žvake nisu tako bezopasne kako se čine. 

Jedna žvaka može učiniti mnogo štete vašem tijelu. Sindrom iritabilnog crijeva godišnje pogađa 45 miliona ljudi, a dvije od tri oboljele osobe su žene. Osobe koje pate od ovog stanja posebno se moraju kloniti žvaka, bez obzira na to da li su bez šećera. To je zato što šećerni alkoholi, djelujući kao umjetni zaslađivači, mogu imati iste učinke kao laksativi i uzrokovati probavne smetnje.

Osim stomačnih problema, žvaka utiče i na druge djelove organizma. Evo kako:

Pogoršava zdravlje zuba

Poput slatke hrane, žvaka hrani oralne bakterije koje stvaraju naslage na zubima, što dovodi do rizika od karijesa. Zaslađivači u žvaci mogu dovesti do napada kiseline na zube, slično kao kad jedete slatkiše. Žvakanje može uticati na vašu gleđ.

Zadaje glavobolje

Konstantno pomjeranje vilice može povećati šanse za dobijanje glavobolje. Ako se borite s migrenama ili čestim glavoboljama, žvakanje žvaka može ih podstaknuti. Stres i anksioznost već čine svoj dio u izazivanju glavobolje, stoga je najbolje da se držite podalje od žvake kako biste izbjegli mogućnost izazivanja glavobolje.

Uzrokuje probleme s vilicom

Prečesto žvakanje žvakaće gume može povećati prevalenciju disfunkcije viličnog zgloba. Tada vilični zglobovi oko mišića osjećaju jak bol kada pomjerite vilicu iz njenog prirodnog položaja. To će uzrokovati bol prilikom smijanja, žvakanja i bilo čega što je povezano s pomjeranjem usta.