Zvanični izvori: Patrijarh Irinej živ, u teškom stanju

    2 sedmice pre 254 pregleda Izvor: cdm.me

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (90), kako tvrde iz Srpske pravoslavne crkve je živ ali je u teškom stanju, javili su srpski mediji.

Nova.rs je prethodno objavila vijest da je patrijarh preminuo, u Vojno medicinskom centru Karaburma gdje se liječio od koronavirusa. Portal Nova.rs piše da su im to potvrdila dva nezavisna izvora – izvor iz SPC, i izvor blizak ljekarima na VMC.

Nova.rs je, i pored nekoliko potvrda o smrti patrijarha, odlučila da se drži zvanične verzije.

Srpski mediji Novosti.rs, Republika.rs, Informer.rs i Objektiv.rs, takođe su objavili vijest o smrti patrijarha, poslije čega su je povukli i naveli da je u teškom stanju.

Nakon objave medija o smrti patrijarha, sajt SPC je pao.

Ranije tokom danas, Srpska pravoslavna crkva je objavila da je pogoršano zdravstveno stanje patrijarha Irineja, koji se u covid bolnici Karaburma liječi od posljedica zaraze koronavirusom, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Parijarh Irinej je 1. novembra prisustvovao sahrani mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali je procjena da je zaražen prije te sahrane, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika i prije te sahrane registrovan slučaj zaraze koronavirusom.

Irinej je rođen u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6967 pregleda