ВЛАДЕ МИЛИНКОВИЋ ПОДСЈЕЋА НА БАБУ СМУТЉИВИЦУ ИЗ „ГОРСКОГ ВИЈЕНЦА“

    4 godine pre 2419 pregleda

Свакоме вјернику који је прочитао јучерашње саопштење нашег суграђанина Влада Милинковића, локалног функционера једне од владајућих странака, пале су на ум ријечи Исуса Христа: „Чувајте се кваса фарисејског!“. Фарисеј је лицемјер, а фарисејство у хришћанству именује лицемјерство, подлост и превару. Умјесто да стане уз свој народ и пружи отпор неправди која је задесила сваког православног вјерника, Милинковић из „мишије рупе“ немуштим гласом пише немушта партијска саопштења којим жели да посије зло сјеме фарисејско међу своје Пљевљаке. И што је још горе – то чини у дане Божићног поста и у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Божићу. У благдане кад се браћа мире и кад сви заједно треба да се саберемо око бадњака и огријемо се топлином и љубављу Христовом.
Близу двадесет хиљада православних вјерника осам ноћи заредом у литијама пролази мирно улицама града Пљеваља, непрестано позивајући на хришћанску љубав и помирење и упорно захтијевајући да се исправи неправда која је учињена православном народу и Српској православној цркви. Литије пролазе без иједног инцидента, без иједне ружне ријечи, без било чека што би некоме могло засметати. Ту нашу искрену борбу препознала су и наша браћа и комшије исламске вјероисповијести која нас сваку ноћ раме уз раме подржавају, на чему смо им неизмјерно благодарни и поносимо се њиховом подршком. Зато сматрамо да нас је Владе Милинковић својим саопштењем све заједно повриједио и покушао да нас посвађа и подијели.

Свакоме под капом небеском је јасно да се спорним законом желе отети наше цркве и манастири и сва имовина Српске православне цркве, само то, изгледа, није јасно Владу Милинковићу који све ради по наредби, опсједнут натприродним страхом од бојазни да макар једном у животу изнесе своје мишљење и храбро га заступа. Питамо те, Владе Милинковићу, да ли си свјестан чињенице да међу тим вјерним народом који је устао против неправде има на хиљаде оних који су некада и тебе и твоју партију политички подржавали.
Не може се на два коца стајати, нити се могу двије ноге метнути у један опанак! Не може се бити вјерник, а истовремено отимати и рушити цркве! Не може се истовремено Гасподу Богу нашем и ђаволу служити!

Ми се нисмо, Владе Милинковићу, окупили да нас ти дијелиш на партије, него смо стали у одбрану Цркве Христове од војске сатанске којој и ти, на наше опште изненађење, показујеш да припадаш. Зато те позивамо да се покајеш и вратиш на Христов пут са кога си скренуо навлачећи проклетство на себе и на свој дом.

Покушао си својом писанијом да паметујеш и да учиш наше црквене великодостојнике како треба Цркву бранити, као да они не зају како је то најбоље чинити, него им треба твоја памет да их просвијерли и освијести. То што си ти јуче урадио својим саопштењем представља најогољенији вид лицемјерја и дволичности. Владике осуђујеш, а њихове руке целиваш, свештенике браћом и оцима зовеш, а њих и њихове породице прогониш, у цркву идеш, а цркве отимаш, Богу се молиш, а ђаволу служиш.

Неодољиво нас подсјећаш на ону бабу смутљивицу из „Горског вијенца“ коју је скадарски паша послао међу Црногорце да их смути и завади. Зато ћемо ти на твоје саопштење одговорити Његошевим ријечима које на најбољи начин осликавају твоје мудровање: „То су бапске приче и мудрости“.  

У ИМЕ САБОРА ВЈЕРНОГ НАРОДА ПЉЕВАЉСКОГ КРАЈА
ОДБОР ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА