Пљевљаци и вечерас у великом броју учесници литије

    4 godine pre 1989 pregleda Izvor: PV Informer

Послије прекида од три вечери због Божићних празника вечерас је одржана десета велика литија улицама Пљеваља. Литија је одржана по окончању молебана који је у цркви Свете Петке са свештенством служио Владика милешевски Атанасије.

У вечерашњој литији упркос веома хладном времену учествовао је приближно исти број грађана Пљеваља као и претходних вечери.

Литија која је одржана вечерас кретала се устањеном трасом до раскрснице код општине Пљевља.

Ту се окупљеним грађанима обратио др Дарио Вранеш који је прочитао саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња.

Браћо и сестре, господо пљеваљска, окупили смо се, уз благослов нашег владике Атанасија и наше Свете Цркве, да наставимо са изражавањем незадовољства поводом срамног “закона топуза“ који нам покушавају да наметну. Достојанство и мир али истрајност у нашим захтјевима најјачи су притисак на однарођени режим који покушава да нашем народу одузме оно што је најсветије.

Страх оних, који нам силом намјеравају наметнути безакоње, показао се и на сам Божић; када је полиција ухапсила групу младића који су, већ традиционалном бакљадом на игралишту “Фамилија“ обиљежили овај најрадосни празник. Хапшењем групе младића покушава се послати порука упозорења свима нама који се окупљамо, међутим, овај потез изазвао је сасвим супротну реакцију. Храбри, млади људи су због узвикивања парола “Не дамо светиње“ и “Мило лопове“ новчано кажњени, међутим, у Пљевљима се опет пројавило традиционално заједништво и за само неколико часова прикупљена је сума од 1100 еура којом су измирене казне.

Црква је заједница, напад на једног чалана Цркве напад је на читаву Цркву и зато ћемо бити спремни да увијек штитимо једни друге стога и позивамо све људе који желе да изразе своје незадовољство то учине заједно са свима нама онако како смо до сада то чинили.

Овом приликом позивамо начелника пљеваљске полиције Драгана Славуља, да обустави све репресивне мјере против пљеваљске омладине и да се, прије него што нареди хапшења, сјети незаконитог пушкарања миљеника власти на Цетињу.

Захтјевамо од Драгана Славуља да не претвара пљеваљску полицију у разбојничку дружину којој би једини задатак био хапшење омладине овога града и чување наметнутог безакоња. Пљевљаци су људи широког срца и примају све људе који желе добро овоме граду, међутим, нико од нас неће толерисати било какве покушаје застрашивања и ускраћивања основних људских права.

Такође, позивамо судију Радомана Кнежевића да обустави изрцање нељудских пресуда нашој омладини, много часније је узети отпремнину и повући се у пријевремену пензију него прогањањем омладине овога града себе постављати на стуб срама.

Господине Салвуљ и господине Кнежевићу, ако и даље сматрате да се казнама може угушити достојанство и слобода овога народа онда вас позивамо да нас све ухапсите и осудите, ми се не плашимо да јасно и гласно узивукујемо:“МИЛО ЛОПОВЕ, НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!“

Позивамо овом приликом и мајке и супруге наше браће полицајаца да своје синове и супруге позову да не иду на народ који брани своје светиње. Позивамо их да и данас, као што су и увијек биле, буду глас разума који неће дозволити да се на њихово потомство сваљује брука и проклетство.

Глас о нашој борби се као пожар проширио регионом, међутим, први који су били уз нас су наше најближе комшије, наша браћа и сестре из Републике Српске, који данас славе свој рођендан и крсну славу, Светог архиђакона Стефана, ми им од срца честитамо и позивамо их да и даље истрају у одбрани свога имена и наших светиња.

Нека четвртак и недеља за нас буду црвено слово све док Закон о слободи вјероисповијести не буде повучен, нека наша борба за светиње буде приоритет свих нас.

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

Затим се литија вратила до цркве цркве Свете Петке гдје се окупљеним грађанима обратио Владика милешевски Атанасије.