Dugovi za struju, vodu, telefon, internet se otpisuju ako potrošač nije utužen

    4 godine pre 1003 pregleda Izvor: CDM

Trgovac nema pravo da uslovljava potrošača da plati vodu, struju, telefon, kablovsku televiziju, internet, ukoliko su potrošačeva dugovanja stara više od dvije godine, a trgovac u međuvremenu nije pokrenuo nijednu aktivnost kojom bi se prekinula ta zastara, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović.

“Ukoliko potrošač duguje određeni iznos duže od dvije godine, a trgovac za to ne pokrene postupak naplate, utuženja, bilo koji sudski, vansudski arbitražni postupak da taj dug naplati, onda u tom slučaju ulazimo u zastaru. Onda je od potrošača potpuno očekivano da smatra da taj dug treba otpisati kao zastarjelo potraživanje. Ali, ako trgovac pokrene neku aktivnost, podnese zahtjev za razrješavanje u vansudskom postupku, arbitražu, prekida se zastara i onda se ne može govoriti o otpisu duga”, rekao je Rabrenović.

U Elektroprivredi (EPCG) tvrde da redovno sprovode utuženja.

Kada je riječ o dugovanjima za struju, ona prema podacima EPCG, za kategoriju domaćinstva, iznose skoro 115 miliona eura, dok potrošači iz kategorije ostala potrošnjadugujublizu 50 miliona eura. U EPCG ukazuju i da su pokrenuli utuženja protiv svih kupaca koj a imaj u dugovanj a starij a od dvije godine.

“Pokrenuli smo u skladu sa zakonom postupak utuženj a, kako bismo zaštitili potraživanja od zastare i tako zaštili i interese kompanije. EPCG cijeni redovnost i za redovne platiše obezbjeđuje popust na obračunatu vrijednost aktivne energije. Ukupan broj redovnih platiša u kategoriji domaćinstva je 204.279, dok u kategoriji ostala potrošnja imamo 19.119 redovnih potrošača”, kazali su u EPCG.