Crkvena narodna kuhinja „Divna Veković“ radi pri manastiru Đurđevi Stupovi i pruža podršku svim starim, bolesnim i socijalno ugroženim žiteljima Berana

    4 godine pre 1085 pregleda Izvor: PV Informer

U prostorijama porte manastira Đurđevi Stupovi 2017. godine otvorena je kuhinja koja nosi naziv „Divna Veković“ gdje pomaže veliki broj ljudi koji su bez parče hljeba.

Kuhinja je otvorena uz blagoslov episkopa Budimljansko Nikšiċkog Joanikija.

U kuhinji se spremi od 2.400 do 2.500 obroka na godišnjem nivoui uruči oko 30.000 obroka a obroci se dostavljaju porodicima koje su udaljene nekoliko kilometara od grada.

Od 2017. godine kada je kuhinja krenula sa radom hranili smo 24 porodice a već godinama broj je naglo porastao kaže sveštenik Savo koji je upravnik u kuhinje i dodaje da se za vrijeme posta sprema posna hrana i riba a mrsnim danima meso sa dodacima i pola hljeba po osobi.

Za rad ove narodne kuhinje daju jako dobar doprinos eparhija Budimljansko Nikšićka, Manastir Ostrog, brojni privrednici i jako veliki broj donatora kazao je sveštenik Savo.

Nataša Mićunović dugodišnja kuvarica je kazala da se trude da za korisnike svakoga dana spreme kuvana jela. Hrana je veoma bogata. Uobičajano se sprema grašak, pasulj, kupus i čorbe. Svakodnevno pomažemo ne samo starim i nemoćnim licima već i oni koji su u veoma teškim uslovima.

Vozač Ratko Milovanović je kazao da svakodnevno dolaze porodice na punktovima za hranu. Obroke podijelim na 4 lokacije u gradu, izbjegličkim naseljima Rudeš 1, Rudeš 2, Gimnazija „Panto Mališić“.

Kuhinja „Divna Veković“ radi radnim danima i subotom od 07-13 h dok je nedelja slobodan dan.