Aktivne dvije peticije: Traži se smjena Leposavića i obustavljanja Izmjena Odluke o državljanstvu

    4 sedmice pre 137 pregleda Izvor: PV Informer

Građani Crne Gore na sajtu gradjanskapeticija.me od danas mogu potpisati dvije peticije, koje će biti predate Vladi Crne Gore. Prva se tiče smjene ministra Leposavića, a druga je protiv Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

S obzirom na to da Skupština prolongira raspravu o smjeni ministra Leposavića, peticiju, koja gotovo da je bila obustavljena nakon objave premijera Krivokapića o smjeni, građani mogu nastaviti da potpisuju. Inače, peticiju za smjenu ministra Leposavića potpisalo je do sada više od 30.000 građana.

Takođe, od danas građani mogu da potpišu i peticiju protiv namjere Vlade da, oduzimanjem prebivališta našim državljanima, vrši demografski inženjering i trasira put ka budućem oduzimanju državljanstva.

– Vlada Crne Gore pokušala je, uprkos reakcijama domaće javnosti i Evropske komisije, da počne sa drastičnim izmjenama normative koja se tiče prebivališta, a što je samo početak puta ka tektonskim promjenama zakona koji se odnose na crnogorsko državljanstvo. Na taj način, počinje i ubrzana promjena demografske strukture Crne Gore. Dok Vlada želi otpisati našu dijasporu svih nacionalnosti, koja je Crnoj Gori pružala nemjerljiv, a često i sudbonosan doprinos, sa druge strane, pravo glasa i državljanstva vremenom će dobiti i stranci sa privremenim boravištem u Crnoj Gori – navode inicijatori peticije.

Građanske peticije podržale su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, Albanska koalicija „Jednoglasno“ – Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez, „Albanska lista“ – Albanska alternativa, Nova demokratska snaga „Forca“, Demokratski savez Albanaca, Građanski pokret „Perspektiva“ i Unija Tuzi, Liberalna partija i Hrvatska građanska inicijativa. Uz pomenute političke partije, podršku potpisivanju peticija pružila je i Građanska inicijativa „21. maj“.

Građanska Crna Gora, kako navode, jasno se usprotivila tome, tim prije jer je Vlada pokušala da prve izmjene donese u tajnosti, bez obavještavanja javnosti. To možda i najbolje govori o tome kakve su namjere Vlade Crne Gore.

– Zbog navedenog, pozivamo vas da potpišete građansku peticiju kojom ćemo jasno poručiti i Vladi i međunarodnoj zajednici da namjera o demografskom inženjeringu neće proći i da se građanska Crna Gora neće odreći nijednog svog sugrađanina – stoji u pozivu građanima da potpišu peticiju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20818 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8336 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7604 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7543 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7301 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7223 pregleda
%d bloggers like this: