NVO „BREZNICA“: Gospodo iz Rudnika, da li znate da palite novac?

    2 meseca pre 1308 pregleda Izvor: PV Informer

Ne upuštajući se u tvrdnje pojedinih političkih partija i njihovih predstavnika da DPS funkcioneri u državnoj upravi i državnim preduzećima, kao što je Rudnik uglja u Pljevljima, nakon izbornog poraza 30. avgusta spaljivanjem dokumentacije čiste za sobom prljave tragove kriminala i korupcije, prikrivajući razne malverzacije i zloupotrebe, motivisani smo ovakvim postupkom da se oglasimo i damo svoje mišljenje o ovakvim i sličnim aktivnostima.

Iz Rudnika su potvrdili da je „dio“ dokumentacije spaljen, ali da se ne radi ni o kakvim nezakonitim radnjama, već o redovnoj godišnjoj aktivnosti na uništavanju radnih kopija dokumenata. Dakle, rukovodstvo Rudnika priznaje da je ovo normalna pojava i na godišnjem nivou oni spaljuju tone i tone papira oličenom u nepotrebnim dokumentima.

Imadoste li ijedan drugačiji, održiviji način da se oslobodite nepotrebne dokumentacije osim spaljivanja iste u koltarnici?

Ovim putem izražavamo svoju duboku zabrinutost, ne samo zbog načina uništavanja papira koji se mogao unovčiti i od tog novca donirati hranu za siromašne građane, kojih u Pljevljima ima poprilično, već i zbog činjenice da mi još uvijek nemamo razvijenu svijest da svojim nepromišljenim postupcima, poput ovoga gdje sami, sebe trujemo.

Bez obzira da li je u pitanju jedno ili drugo, činjenica je da se vrši bespotrebno spaljivanje ogromnih količina papira, pa smatrajući ovakve poteze uprave Rudnika uglja neprihvatljivim sa aspekta zaštite životne sredine, a posebno u vrijeme kada Pljevlja imaju svakodnevna prekoračenja emisije praškastih materija i prekomjerne i po zdravlje stanovništva veoma opasne koncentracije polutanata u vazduhu, osuđujemo ovakve nepromišljene i brzoplete odluke rukvodstva Rudnika uglja.

Naime, postavlja se logično pitanje, da li se papir odnosno dokumenti koji su u štampanom obliku a koji, kako tvrdi uprava Rudnika uglja, nisu potrebni mogli prodati i tako reciklirati, već se morao spaljivati i na taj način još više opteretiti i onako loš kvalitet vazduha u Pljevljima?

Gospodo iz Rudnika, vi koji ste donijeli ovakvu odluku da tone i tone papira ne predate u reciklažu, već da spalite na lomači,

-da li znate da palite novac?

-da li znate da u dobroj mjeri i dodatno zagađujete vazduh u Pljevljima i time doprinosite većem zagađenju i lošijem stanju građana Pljevalja?

-da li znate, kukala vam majka, da sami sebe trujete ili vi možda dišete „neđe drugo“, na Žabljaku recimo?

Znamo da su mnogi od vas kupili moćne mašine i aparate za prečišćavanje vazduha u svojim stanovima, kućama i vikendicama, pa vam možda to daje viziju da treba da spalite sve što može sagoreti.

Da li je vama normalno da kad Opština sprovodi akciju podjele peleta po subvencioniranuim cijenama, da bi motivisali građane da sa spaljivanja uglja pređu na neke prihvatljivije i ekološkije energente, vi u isto vrijeme penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama građana besplatno dijelite sto tona uglja, obesmišljavajući tako napore Opštine da smanji zagađenje vazduha u najzageđenijem gradu Evrope?

Ovakav postupak je neshvatljiv i začuđujući, zbog toga smo zabrijuti ne samo zbog ovakvih postupaka, već i zbog činjenice da je svakoga dana, sve više mentalnih zagađivača i prostora i životne sredine. To je što najblaže možemo reći.

Milorad Mitrović,
NVO „Breznica“ Pljevlja

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13644 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8043 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7218 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6777 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6550 pregleda
%d bloggers like this: