Broj oboljelih od kovida je mnogo veći od zvaničnih podataka

    3 meseca pre 1078 pregleda Izvor: rtcg.me

Kovid se nije vratio na velika vrata, već je ta infekcija pristutna unazad četiri godine, poručila je epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Darinka Marković.

Kako je saopštila u Jutarnjem programu TVCG, evidentno da je virus prve dvije godine imao teže posljedice, dok se sada većina oboljelih dobro nosi sa infekcijom. Napominje da je aktuelan period godine kada patogeni koji izazivaju respiratorne infekcije uzimaju maha.

„Nije problem samo kovid… Ono o čemu treba mi da mislimo je to kako da se ponašamo da ne bismo došli u situaciju da budemo inficirani bilo kojim od respiratornih virusa. Dakle, ovo je dio godine kada je za očekivati da je respiratornih patogena, odnosno uzročnika respiratornih infekcija više i upravo treba da se ponašamo u skladu s tim da se što manje inficiramo, odnosno da što manje oboljevamo“,  kazala je doktorka Marković.

Što se kovida tiče, ocjenjuje da je mnogo više oboljelih, koji se ne testiraju, odnosno u statistici IJZ neće biti vidljivi.

„Sve ovo vrijeme potenciramo da je najefikasnija mjera zaštite vakcinacija, te da se svi koji su u rizičnim grupama, dakle, osobe starije od 65 godina, hronično oboljeli pacijenti, zatim osobe koje imaju bilo koji vid imunokompromitovanog stanja, na vrijeme vakcinišu“,  istakla je ona.

U slučaju blagih simtoma, te obaveze da se nastavi sa uobičajenim dnevnim aktivnostima, nošenje adekvatne zaštitne maske maske i te kako će imati efekta u prevenciji infekcije.

„Vodite računa i o tome da ne provodite previše vremena u zatvorenim prostorima u kojima je gužva, u kojima ima mnogo ljudi. Ukoliko nije neophodno, nemojte boraviti na mjestima gdje je koncentracija ljudi ogromna“,  savjetuje dr Marković.