Da li je država u stanju identifikovati i kazniti odgovorne za veliko zagađenje zraka?

  • 1 mjesec pre
  • 98 pregleda
  • Izvor: klix.ba

Zagađenje zraka goruća je tema u Bosni i Hercegovini u zimskom periodu, ali veoma malo je adekvatnih rješenja koje su vlasti poduzele na rješavanju aktuelne situacije i smanjenju zagađenja. Indeks kvalitete zraka u crvenom je već danima za većinu bh. gradova zbog čega je u Tuzli održano nekoliko protesta građana koji su tražili konkretniji angažman vlasti na rješavanju problematike zagađenja zraka.

Vlasti u Kantonu Sarajevo odlučile su građanima dijeliti maske i prečistače zraka, dok se planira uvesti i besplatan javni prijevoz kako bi se smanjio broj vozila na ulicama. S druge strane, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić apelirao je na sve općine i gradove da proglase epizode upozorenja ili uzbune ukoliko vrijednosti kvaliteta zraka budu ispod zadovoljavajućeg.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

U razgovoru za Klix.ba u ime Ekoforuma Zenica govorio je Samir Lemeš koji je kazao da postoji više razloga za apatiju Zeničana u pogledu trenutnog kvaliteta zraka.

“Neuspjeh Eko foruma u krivičnim postupcima protiv odgovornih za zagađenje šalje poruku da država nije u stanju ni da identifikuje niti da kazni odgovorne. Medijska kampanja TV Zenica prošlog ljeta dovela je do burne reakcije sindikata ArcelorMittala, kad se pokazalo da su građani podijeljeni u stavovima ko je najodgovorniji za zagađenje – puno su glasniji i agresivniji oni koji pravdaju zagađenje očuvanjem radnih mjesta. Međutim najvjerovatniji razlog za izostanak reakcija javnosti je polarizacija koja se iz gradskog vijeća prenijela na društvene mreže i u svakodnevicu”, pojašnjava Lemeš.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Dodaje da je atmosfera stalne svađe, crno-bijelog gledanja na probleme, dovela do toga da se ljudi ustručavaju javno iznijeti svoj stav da ne bi bili optuženi da su “nečiji”.

Mišljenja je da takva situacija najviše odgovara organima vlasti svih nivoa jer se krivica samo prebacuje s jednih na druge, što dobro ilustruju nedavne izjave premijera ZDK i gradonačelnika Zenice i Visokog.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“U konfliktnoj situaciji profitira politika jer svi koriste izgovor ‘eto mi bismo to uradili ali nam oni drugi to koče’. U vrijeme najvećeg zagađenja, umjesto da se smanji broj vozila i pojača javni prevoz, Zenica je ostala bez gradskih autobusa, opet zahvaljujući sukobu gradonačelnika i kantonalne vlasti”, kaže Lemeš te dodaje:

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

“Prethodnih godina epizode u Zenici nisu proglašavane jer se grad obavezao plaćati skuplju cijenu toplote za grijanje kad god se zbog interventnih mjera poveća potrošnja zemnog plina, a koristio se i izgovor da mjerne stanice nisu kalibrisane. Ove zime koncentracije SO2 nisu prešle magičnu granicu od 500 mikrograma (na sva tri mjerna mjesta, tri sata uzastopno), iako je bilo epizoda i sa 900 mikrograma, ali zbog loše formulisanog plana interventnih mjera, epizoda se nije mogla ni proglasiti.”

Pojasnio je da je građane Zenice koji svih 365 dana udišu zagađen zrak spasio samo vjetar koji je većinu industrijskog zagađenja prebacivao preko brda do Vranduka.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.