Desetodnevna bitka: Novi slučajevi u Vuhanu, planira se testiranje svih stanovnika

  • 3 sedmice pre
  • 222 pregleda
  • Izvor: cdm.me

Kineski grad Vuhan planira testiranje svih 11 miliona stanovnika na virus Covid-19, izvještavaju tamošnji državni mediji.

Plan je u ranoj fazi, a svim distriktima u Vuhanu rečeno je da dostave detalje o tome kako se testiranje može obaviti u roku od 10 dana.

To se događa nakon što je u Vuhanu, gdje se virus prvi put pojavio, tokom vikenda zabilježeno šest novih slučajeva koronavirusa. Prije toga, od 3. aprila uopšte nije bilo novih slučajeva, piše BBC.

Vuhan, koji je bio u strogoj izolaciji 11 nedjelja, počeo je ponovo da se otvara 8. aprila. Neko vrijeme se činilo da se život vraća u normalu, škole su počele ponovo da se otvaraju, preduzeća i javni prevoz nastavljali su s radom. Ali pojava novih slučajeva sada prijeti povratku u normalu.

Prema izvještaju The Papera, svakom okrugu u Vuhanu rečeno je da sastavi desetodnevni plan testiranja. Svaki distrikt je odgovoran za sastavljanje sopstvenog plana na osnovu broja stanovnka, bez obzira na to da li u njima ima aktivnih slučajeva.

U dokumentu se plan testiranja opisuje kao “desetodnevna bitka”.

Međutim, nekoliko zdravstvenih zvaničnika koje citira list Global Times smatra da bi testiranje cijelog Vuhana bilo neizvodljivo i skupo. Stoga kažu da je vjerovatnije da će testiranje biti usmjereno na medicinske radnike, ugrožene ljude i one koji su imali bliske kontakte sa nekom oboljelom osobom.

Drugi, pak, sugerišu da je veliki procenat stanovništva Vuhana – oko tri do pet miliona – već testiran, te da je grad sposoban da testira preostalih šest-osam miliona stanovnika u periodu od 10 dana.

Podsjetimo, globalna vanredna situacija krenula je upravo iz Vuhana. Zato je došlo do olakšanja kada se činilo da je grad pobijedio koronu i bilo bi zaista razočaravajuće ako bi to postao i prvi grad koji je ponovo zatvoren zbog koronavirusa. Spriječiti da do toga dođe – prioritet je kineske vlade.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.