EXIT

Divlje svinje uništile vrtove

  • 5 mjeseci pre
  • 562 pregleda
  • Izvor: Dan

Divlje svinje pričinile su veliku štetu na imanjima na području mjesnih zajednica Poblaće, Potkovač i Bukovica. Kako pričaju mještani, divlje svinje uglavnom noću haraju njivama i uništavaju krompir i druge zasade.

Na prostoru pljevaljske opštine ima dosta divljači. Posebno su brojne divlje svinje koje se kreću u krdima. Kada takvo jedno krdo naiđe na nedovoljno obezbjeđen vrt, sasvim je sigurno da će ga poharati – kazao nam je predsjednik pljevaljskog lovačkog društva Slavko Kovačević, istakavši da poslednjih dana do lovaca stižu brojne žalbe mještana pljevaljskih sela.

Kovačević navodi da im lovačko društvo u ovom momentu ne može pružiti nikakvu pomoć i apeluju na vlasnike uništenih vrtova da ne ubijaju divlje svinje, jer je na snazi opšti zabran lova, pa bi počinili krivično djelo.

Od mještana smo saznali da divlje svinje u većini slučajeva prvo uništavaju zasade tikava jer su im one poslastica, a potom nasrću na krompir. U lokalnoj upravi su nam kazali da vlasnici uništenih vrtova odštetu treba da traže od Ministrastva poljoprivrede. Međutim, prošle godine niko nije dobio obeštećenje iako su slali zahtjeve za odštetu. Navodno su zahtjevi za obeštećenje odbijeni, jer je komisija utvrdila da uništeni vrtovi nijesu bili obezbjeđeni ogradama. Mještani pljevaljskih sela kažu da je Ministrastvo poljoprivrede zaštitilo divlje svinje i da bi stoga trebalo da nadoknadi štetu koju su one pričinile.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.