Dugi pregovori o Vladi: Prvo raspodjela resora, pa imena

    5 meseci pre 393 pregleda Izvor: pobjeda.me

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević uputili su krajem prošle sedmice pismo mandataru Zdravku Krivokapiću u kojem su ga obavijestili da će Demokratski front predložiti imena kandidata za vladu nakon što se izvrši raspodjela mandata na osnovu snage poslaničkih klubova u Skupšini.

U pismu, prema saznanjima Pobjede, Mandić i Knežević navode da je takav pristup jedino demokratski i ispravan.

Samokandidovanje

Izvor Pobjede blizak vrhu DF-a je saopštio da je pismo upućeno, između ostalog, i da bi se spriječilo masovno samokandidovanje određenih ličnosti po raznim medijima, ali i zbog dva koncepta formiranja vlade koji se trenutno potenciraju, što je uslovilo da nema značajnijih pomaka kada je u pitanju formiranje vlade ni skoro mjesec nakon konstituisanja parlamenta.

– Ako se nastavi ovako, imaćemo preko 50 kandidata za vladu, što je neozbiljno. Treba izbjeći da dođe do varijante po kojoj bi za jednu funkciju bilo više kandidata iz različitih stranaka, a mandataru, koncernu Vijesti ili Dritanu Abazoviću bilo bi omogućeno da lobiranjem postave svoje kandidate u vladi – rekao je izvor Pobjede blizak samom vrhu Demokratskog fronta.

Stav DF-a podržavaju Socijalistička narodna partija i Demokrate, dok su za sada mandatar, GP Ura i koncern Vijesti na stanovištu da se između nekoliko kandidata po principu personalnih kvalifikacija (CV) izabere najbolji tim.

– Nakon dogovora o raspodjeli resora po demokratskim i utvrđenim principima, a shodno participaciji naše koalicije, odnosno kluba poslanika u Skupštini, predložićemo kandidate za funkcije koje pripadaju našoj koaliciji – saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Statuti

Sličan stav je iznio i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković koji je kazao da ta stranka neće predlagati kandidate za članove nove vlade dok ne bude jasno koje će resore dobiti.

– O tome će biti obaviješten i mandatar Zdravko Krivokapić. Dakle, sačekaćemo da vidimo koje ćemo resore dobiti. Prema statutu naše stranke, Glavni odbor bira kadrove koji će biti predstavnici naše stranke u organima vlasti. To važi i za ministre. Sačekaćemo da vidimo koje ćemo resore dobiti, pa će Glavni odbor donijeti odluku – pojasnio je Joković.

Taj stav, međutim, doskora nije bio blizak mandataru Krivokapiću, ali i lideru koalicije ,,Crno na bijelo“ Dritanu Abazoviću. Naime, prema saznanjima Pobjede, Krivokapić je zatražio da mu se dostave profesionalne biografije svih potencijalnih kandidata za vladu, a Abazović je takav stav javno podržao.

– Moramo da vidimo ko su ljudi, da vidimo njihove CV-ije. Siguran sam da ćemo na kraju imati najbolji izbor –rekao je Abazović za Javni servis.

Moguć dogovor

Da je moguća neka vrsta dogovora, najavio je Srećko Crnogorac, saradnik mandatara Krivokapića, koji je za Radio Beograd rekao da će ,,sve stranke i koalicije koje su učestvovale u rušenju režima Mila Đukanovića proporcionalno izbornim rezultatima participirati u vlasti“.

– Mora se poštovati proporcionalni princip. Jedino tako možemo da se nosimo s krizom – od ekonomske do epidemiološke – rekao je Crnogorac, najbliži Krivokapićev saradnik.

Demokratski front je ranije u dopisu Krivokapiću naveo da traže mjesto potpredsjednika vlade, te da imaju kadar za čelne funkcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu kulture i Ministarstvu javne uprave ili Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja. S tim što bi funkciju potpredsjednika ujedno obavljao jedan od deset ministara iz redova DF-a.

Ekspert samo za resor finansija, možda i ekonomije

Kako sada stvari stoje, u vladi će ekspertsko rješenje biti samo na poziciji Ministarstva finansija i eventualno resoru ekonomije jer partije nijesu zainteresovane za te funkcije.

Pobjeda saznaje da je početkom prošle sedmice mandatar Zdravko Krivokapić u društvu Srećka Crnogorca i Miodraga Dake Davidovića ubjeđivao Ivana Radenovića, bivšeg direktora Dojče banke, da preuzme resor finansija.

Sastanak je održan u hotelu ,,Hilton“ i prema nezvaničnim informacijama tada nije postignut dogovor.

Ukoliko Radenović definitivno odbije, vladajuća koalicija se uzda u Milojka Spajića, nekadašnjeg stipendistu japanske vlade. Krivokapić je nedavno kazao da ima ,,čvrsto rješenje za ministra finansija“.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 8. mart

7. marta 2021. 18:51

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16092 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8200 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7354 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7019 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7014 pregleda