Dva neuspјela kruga prodaje udjela od deset odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore

    1 godina pre 253 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com

Posle dva neuspјela kruga prodaje udjela od deset odsto svojih akcija, Elektroprivreda Crne Gore je saopštila da vlada može da odluči da postupak nastavi putem aukcije po pravilima Montenegroberze za jednog ili više potencijalnih kupaca, ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu.

EPCG-u ponestaje vremena da proda paket od 10 odsto svojih akcija kojeg je otkupila od ranijeg manjinskog suvlasnika A2A. Drugi javni poziv za novog partnera se ponovo okončao bez ijedne ponude, pa crnogorski državni proizvođač uglja i električne energije namјerava da promјeni pristup.

Za početak, kompanija je otkrila da je voljna da udиo proda po cијeni od najmanje 4,49 evra po akciji, što bi paket učinilo vrијednim 53 miliona evra. U poslednjoj propaloj rundi je tražila 8,63 evra po dиonici. Međutim, trenutna ciјena na Montenegroberzi je samo 3,51 evro po akciji.

Postoji opcija kontinuirane prodaje akcija na Montenegroberzi

EPCG je saopštio da bi vlada trebalo što prијe da odluči da li da se sprovede aukcija, u skladu s pravilima Montenegroberze, za prodaju jednom kupcu ili više njih, ili da dozvoli kompaniji da kontinuirano prodaje rečene dionice na slobodnom tržištu. Prva dva pokušaja su bila za blok transakciju, gde bi kupac bio samo jedan.

Jedina preostala varijanta je otpis ovog udjela u kapitalu. Njega je kompanija 2019. platila 52,9 miliona evra, a knjigovodstvena vrednost mu je 77 miliona evra. Rok da te akcije promene vlasnika ističe 26. septembra. One sada ne nose pravo glasa.