Fajon: U Evropskom parlamentu smo zabrinuti zbog skupova SPC u Crnoj Gori

  • 2 sedmice pre
  • 321 pregleda
  • Izvor: N1-fosmedia.me

U Evropskom parlamentu smo zabrinuti zbog skupova (Srpske pravoslavne crkve) u Crnoj Gori i pomno pratimo situaciju, izjavila za Radio Slobodna Evropa (RSE), šefica delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon i dodala da Srbija i Crna Gora treba da grade, a ne da ruše mostove.

“Veoma sam zabrinuta zbog (vjerskih) skupova (Srpske pravoslavne crkve, SPC) u Crnoj Gori. Pozivam sve da se suzdrže od nasilja i još veće eskalacije tenzija. Obje zemlje, Srbija i Crna Gora, treba da grade mostove, a ne da ih ruše. Mi u Evropskom parlamentu pomno pratimo razvoj događaja, a nadležni odbor EP će raspravljati o situaciji u narednim danima”, kazala je Fajon.

Kada je riječ o predstojećim izborima u Srbiji, kao i u nedavnom zajedničkom saopštenju sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, ona poziva sve političke snage i građane da se uključe u izborni proces kako bi se osigurala što veća zastupljenost i promocija različitih ideja i doprinosa koji jačaju pluralizam i osnažuju demokratiju.

Zdravlje i sigurnost građana Srbije u predizbornoj kampanji i izbornom procesu treba da bude glavni prioritet Vlade, s obzirom da su izbori zakazani za jun, poručuje Fajon i ističe da je zbog ograničenja normalnih uslova za sprovođenje izborne kampanje usled pandemije COVID-a 19, uloga medija važnija nego ikad.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.