FIDELITY: KAKO DO OBEĆANIH 700 EURA MINIMALNE PLATE?

    2 meseca pre 547 pregleda Izvor: PV INFORMER/Facebook

Iz konsultantske kuće Fidelity osvrnuli su se na najavu povećanja minimalne plate na 700 eura prema Programu Evropa sad 2.0.

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti:

„KAKO DO OBEĆANIH 700 EURA MINIMALNE PLATE?

105 dana čekanja od izbora a mi i dalje nemamo odgovor na pitanje iz naslova, čak nam ni juče objavljeni „čarobni“ kalkulator ES2 nije od pomoći.

Jer, kada u „magični“ kalkulator ES2 (koji obećava povećanja plata tako što izjednačava neto i bruto platu), unesete da vam je prethodna plata iznosila 450 eura, na klik dobijate podatak da će vam plata iznositi obećanih 700 eura.

Sve to ne bi bilo sporno da se ne postavlja jedno sasvim obično pitanje: Ko će da snosi trošak povećanja minimalne plate do 700 eura?

Dozvolite da pojasnimo: za mjesečnu platu od 450 eura, poslodavac ima dodatni trošak od nekih 120 eura, što znači da mu je trošak minimalne mjesečne plate zaposlenog ukupno 570 eura.

Kako je „magični“ kalkulator ES2 obećao da će minimalna mjesečna plata iznositi 700 eura, pitamo se ko će platiti razliku izmedju 570 eura, koliko iznosi trošak radnika, do obećanih 700 eura?

Odgovor je jasan: razliku od dodatnih 130 eura mjesecno (1.560 eura godišnje) platiće poslodavci, što znači da će se programom ES2 stvoriti nova obaveza za poslodavce, koju neki od njih neće moći izdržati (posebno pitanje će biti kako natjerati poslodavce da minimalna plata bude 700 eura, ali to je tema za poseban post).

Ovo će za posljedicu sigurno imati zatvaranje određenog broja preduzeća, jer ona neće biti u stanju da snose ovaj dodatni trošak poslovanja (znate, plate u privatnom sektoru su značajno manje od prosjeka na državnom nivou).

Hajde da ponovimo tautologiju: Kada se zatvore preduzeća, povećava se nezaposlenost. A kada se povećava nezaposlenost, nema pune zaposlenosti, što je obećano u programu Evropa sad 2.

Prosto kao – kalkulator ES2.“