Grujičić: Oko 58.000 obolelih od maligniteta u 2019, samo vladina komisija od stručnjaka ima snage da nešto uradi

    7 mjeseci pre 262 pregleda Izvor: krstarica.com

Na osnovu nezvaničnih podataka sa platforme IZIS, samo u 2019. godini 58.000 je novoobolelih osoba od maligniteta u Srbiji. Prema zvaničnim podacima sa BATUT-a, 2015. godine ovaj broj iznosio je 38000, iznela je podatke profesor i neurohirurg Danica Grujičić na današnjem Prvom srpskom lekarskom kongresu u Kosovskoj Mitrovici o posledicama NATO bombardovanja. Neophodno je da svi shvate da samo vladina komisija za ispitivanje posledica bombardovanja NATO-a 1999, (Koordinaciono telo), ima snage da nešto uradi i mora biti sastavljena isključivo od stručnih ljudi.
„Na žalost izostala je ona reakcija države koju smo mi očekivali, a to je Koordinaciono telo koje je bilo planirano od naučnika iz svih delova Srbije“, rekla je Grujičić.
Profesor Grujičić istakla je da je izostala reakcija koju su naučnici očekivali kada je pre dve i po godine grupa srpskih lekara, hemičara i fizičara, pokrenula inicijativu da se posle dve decenije zvanično i naučno utvrde prave posledice bombardovanja NATO-a, uprkos tome što je prošle godine formirana komisija u skupštini Srbije.
Dobro je da barem ima skupštinske komisije, ali mora apsolutno bez politike
„Na žalost iz nekog razloga ne postoji zaključak vlade i naše koordinaciono telo četiri ministarstva ne postoji. Kad već mi ne postojimo, dobro je da barem postoji parlamentarna komisija i da se barem ona ovim bavi, ali cela ova priča mora da bude apsolutno oslobođena politike i bilo kakvih oblika tužbe. Ona mora biti naučno osnovana, jer je to jedini način kojim mi možemo dokazati šta su nam uradili. A svašta su nam uradili“, kazala je Grujičić.
Stopa maligniteta upadljivo je povećana, posebno kod dece.
„Javljaju se tumori koji su ranije bili rezervisani samo za starije populacije – kod dece. Deca nam više obolevaju. Čak i tumori koji imaju povoljnu genetsku strukturu, ponašaju se potpuno neočekivano i vi više ne možete ništa predvideti. Broj pacijenata je sve veći, zakrčenost onkoloških institucija sve veća. Registar za rak Batuta donekle vrši svoj posao. Međutim, mi smo došli do nekih podataka preko ovog programa IZIS, gde vi sada na osnovu samo jednog priključka na dugme, možete da vidite sasvim jasno koliko je novih“, objasnila je Grujičić.
Ona je ipak istakla da „nije cela Srbija zagađena“, te da se moraju tačno utvrditi ti delovi, sačuvati i zaštititi oni koji jesu.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6021 pregleda