I DF i Demokrate žele čelno mjesto parlamenta

    1 mesec pre 226 pregleda Izvor: pobjeda.me

Pregovarački timovi trojne koalicije koja će formirati novu vlast ni na sinoćnjem sastanku nijesu postigli dogovor o kandidatu za predsjednika Skupštine. 

Više izvora Pobjede, bliskih vrhu nove parlamentarne većine saopštilo je da čelno mjesto parlamenta žele Demokratski front ali i Demokratska Crna Gora čiji predsjednik Aleksa Bečić je pretedent za tu funkciju.

– Imamo različite početne pozicije. U DF-u vjeruju da po Dontovom količniku njima pripada funkcija predsjednika parlamenta, dok u Demokratskoj Crnoj Gori očekuju to mjesto, jer je već dogovoreno da nosilac liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić bude mandatar, a drugoj po redu po jačini koaliciji pripada funkcija predsjednika parlamenta – rekao je izvor iz vrha nove parlamentarne većine.

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore biće održana u srijedu, 23. septembra i prema najavama do tada bi moglo da bude poznato ime kandidata za predsjednika zakonodavnog doma. Vrlo moguće da do 23. septembra, i pored najava, ne bude poznat kandidat jer je parlament vezan za dogovor oko Vlade.

– Možda i DF odustane od čelnog mjesta parlamenta ali za odgovarajuću rotaciju u Vladi. Poznato je da želimo čelna mjesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Prema saznanjima našeg lista na sinoćnjem sastanku je razgovarano i o sastavima komisija koje će da pišu program ekonomskih reformi ali i komisiji koja će pisati drugi sporazum u kojem će biti riječi o reformama u pravosuđu ali i ukidanju zakona o slobodi vjeroispovjesti.

– Tek je počelo, treba imati strpljenja, tako da ćemo rezulatate znati u narednim nedeljama – rekao je izvor.

Kako je Pobjeda ranije pisala pod pritiskom zapadnih ambasada u Vladi neće biti mjesta za radikalne političare iz Demokratskog fronta a kadrovima te političke grupacije će biti van domašaja Ministarstava koji imaju dodirne tačke sa saradnjom sa NATO.

Pregovaračke tim koalicije za „Za budućnost Crne Gore“ čine Zdravko Krivokapić, Slaven Radunović (NSD), Branko Radulović (PzP), Predrag Bulatović (DNP) i Dragan Ivanović (SNP). Koaliciju „Mir je naša nacija” predstavljaju Aleksa Bečić i Boris Bogdanović (Demokrate) i Miodrag Lekić (Demos), dok koaliciju „Crno na bijelo“ predstavlaju Dritan Abazović, Zoran Mikić i Filip Adžić (GP URA).

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević prethodno su dali saglasnost nosiocu izborne liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravku Krivokapiću da počne razgovore o formiranju buduće vlasti sa kolegama iz saveza „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda