Interpol: Zaplijenjene lažne vakcine protiv koronavirusa

    1 mesec pre 299 pregleda Izvor: vijesti.me

Južnoafrička policija zaplijenila je stotine lažnih vakcina protiv kovida-19 i uhapsila četiri osumnjičena u vezi sa prevarom, saopštio je danas Interpol.

Hapšenje se dogodilo nakon što je Interpol, sa sjedištem u Francuskoj, u decembru uputio globalno upozorenje policijama u 194 države članice, upozoravajući ih da se pripreme za to da će organizovane kriminalne grupe targetirati vakcine protiv kovida-19, i fizički i onlajn.

Oko 400 ampula – što je oko 2.400 doza – lažnih vakcina nađene su u skladištu u Germistonu, istočno od Johanesburga, gdje je policija pronašla i veliku količinu lažnih maski, navela je agencija u saopštenju na sajtu.

Tri državljanina Kine i jedan državljanin Zimbabvea su uhapšeni.

U međuvremenu u Kini, policija je identifikovala mrežu koja prodaje lažne vakcine protiv kovida-19 i upala u proizvodna postrojenja, što je rezultiralo hapšenjem 80 osumnjičenih. Više od 3000 lažnih vakcina je zaplijenjeno, dodao je Interpol.

„Mada pozdravljamo ovaj tezultat, ovo je samo vrh ledenog brijega kada su u pitanju kriminalne aktivnosti u vezi sa vakcinama protiv kovida-19“, kazao je generalni sekretar Interpola Jirgen Stok.

Nije poznatio da su hapšenja u Južnoj Africi i Kini povezana. Interpol je saopštio da se istraga nastavlja i da dobija nove informacije o distribuciji lažnih vakcina i prevarama čija su meta zdravstvene institucije, poput domova za starije osobe.

U odvojenom slučaju, Češka je danas saopštila da je odbila ponudu da kupi vakcine AstraZeneke od posrednika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Češki ministar zdravlja Jan Blatni je kazao da ponuda nije upućena zvanično od UAE već od treće neimenovane strane. „Ponuda je stigla od posrednika, za kupovinu vakcina koje se proizvode u Indiji“, objavio je on na Tviteru.

„Zabrinjavajuće je to što pošiljka nema dozvolu za Evropsku uniju“, dodao je.

Premijer Andrej Babiš je kazao da on ovu ponudu – kao ni sličan predlog prošlog mjeseca – nije shvatio ozbiljno.

AstraZeneka je saopštila da je nije dozvoljeno snabdijevanjenje ili distribucija vakcina u Evropi preko privatnog sektori.

„Ukoliko neko nudi privatne vakcine, to je vjerovatno prevara, stoga takve ponude treba odbiti i prijaviti lokalnim zdravstvenim vlastima“, kazao je portparol AstraZeneke.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: