Iran priznao: Greškom smo oborili ukrajinski avion sa 176 putnika

    8 mjeseci pre 225 pregleda Izvor: cdm.me

Iran je zvanično priznao su da njegove vojne snage u utorak “nenamjerno” srušile avion sa 176 putnika i članova posade u blizini Teherana.

Generalštab iranskih oružanih snaga kaže da je ukrajinski let International 75 Airlines, koji se srušio neposredno nakon polijetanja sa aerodroma u Teheranu, 8. januara, srušen zbog ljudske greške, navodi državna Press TV.

Iran je nenamjerno pogodio putnički avion, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Američki zvaničnici ranije su rekli da su mislili da je avion oboren s dvije ruske rakete zemlja-vazduh, vjerovatno slučajno.

“Tužan dan. Preliminarni zaključci interne istrage Oružanih snaga pokazuju da je ljudska greška u doba krize uzrokovana američkim avanturizmom dovela do katastrofe. Naše duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće našem narodu, porodicama svih žrtava i drugim pogođenim zemljama”, naveo je ministar vanjskih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif.

Predsjednik Irana Hasan Rohani istakao je da istraga o “velikoj tragediji i neoprostivoj grešci” i dalje traje.

“Oružane snage su internom istragom  zaključile da su rakete, nažalost ispaljene zbog ljudske greške, izazvale stravičan pad ukrajinskog aviona i smrt 176 nevinih ljudi”, naveo je Rohani.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6608 pregleda