Izgubili dragocjeno vrijeme, sad ni novac ne pomaže

    1 sedmica pre 108 pregleda Izvor: pobjeda.me

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje juče je ozvaničio ugovore sa firmom Air Tractor Europe za opravku dva oštećena aviona tog proizvođača koji se nalaze u sastavu Avio-helikopterske jedinice MUP-a i korišćeni su u gašenju požara ranijih godina.

Trenutno je samo jedan „er traktor“ u letnom stanju i on se prethodnih dana koristio u gašenju požara širom Crne Gore, dok su procedure za nabavku i isporuku djelova za opravku oštećenih helikoptera u toku. Procedure su spore a iz ove perspektive vidi se koliko su administrativni propusti prethodne vlade, kao i ignorisanje zahtjeva MUP-a o potrebnim ulaganjima, uticali da se direktno dovede u pitanje spremnost države da reaguje u vanrednim situacijama.

Prema riječima v. d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje u okviru MUP-a Miodraga Bešovića, ugovori su rezultat višemjesečnih pregovora da se stvore uslovi za vraćanje oštećenih vazduhoplova u operativno stanje.

– Ističemo da smo zbog nerazumijevanja donosilaca odluka i neprihvatanja informacije u oktobru 2021. godine izgubili vrijeme koje se ne može nadoknaditi – kazao je Bešović Pobjedi.

Podsjetimo, tada su zbog administrativnih propusta i zatezanja Ministarstva finansija propušteni rokovi koji su pružali mogućnost da se pravovremenim ulaganjem nekoliko vazduhoplova vrati u upotrebno stanje.

Bešović je naveo da je kriza izazvana pandemijom i ratom u Ukrajini učinila da je značajno usporen logistički lanac firme ATE za nabavku krila potrebnih za naše avione.

– U svakom slučaju, intenzivno radimo da se avioni vrate u upotrebu što je prije moguće – naveo je Bešović.

Dodao je da su u proceduri postupci za nabavku i isporuku neophodnih djelova koje je potrebno zamijeniti na helikopteru ,,AB 412“.

– Po ugradnji navedenih djelova i provjere tehničke ispravnosti helikoptera potrebno je izvršiti praktični dio obuke za pilote.

Za helikopter ,,AB212“ u toku je prikupljanje informacija o cijeni potrebnih radova i u zavisnosti od ponuda i raspoloživih sredstava planiramo pokretanje postupka javnih nabavki – kazao je on.

Prema njegovim riječima, zbog poboljšanja efikasnosti djelovanja u slučaju požara, Direktorat za zaštitu i spašavanja je ove godine stavio u funkciju pet dronova koji su nabavljeni kroz realizaciju nekoliko međunarodnih projekata.

– Njihovom stavljanju u funkciju prethodila je višednevna obuka sedam službenika Direktorata koja je rezultirala dobijanjem odgovarajuće licence (po EASA modelu). Praksa je pokazala da se korišćenjem dronova olakšava pravovremeno i racionalno donošenje odluka od strane Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje.

Takođe, davanjem preciznih koordinata lokacija na kojima je aktivan požar omogućava se pilotima vazduhoplova da povećaju efikasnost gašenja požara iz vazduha – naveo je Bešović.

Dodao je da su do sada dronovi korišćeni na ugroženim lokacijama u Danilovgradu, Nikšiću, Herceg Novom i Kotoru. Takođe, Bešović je napomenuo da Direktorat za zaštitu i spašavanje koristi podatke koje sa terena dostavljaju građanski aktivisti.

Ljudski faktor dominantan uzrok požara

V. d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović ukazao je da podaci i višegodišnje iskustvo potvrđuju – u više od 95 odsto slučajeva ljudski faktor je odgovoran za izazivanje požara.

– Nažalost, ovoliki procenat izazivača požara ne prati i njihovo eventualno procesuiranje. Svjedoci smo da su predstavnici lokalnih službi zaštite i spašavanja u više navrata izjavljivali da sumnjaju da je i kod aktuelnih požara uzročnik ljudski faktor, bilo da je u pitanju nehat, nepažnja ili namjera. To potkrepljuje i činjenica da se požar na jednom području pojavljuje u veoma kratkom periodu na više lokacija – naveo je on.

Inicirana izmjena procedure naplate prolaza za hitne službe

Prema riječima Bešovića, Vlada je pokrenula proceduru da se omogući prolaz vozila hitnih službi na naplatnim punktovima bez plaćanja, pa treba očekivati da takva inicijativa konačno doprinese da se riješi to pitanje.

Kako je kazao, problem plaćanja putarine za vozila hitnih službi u tunelu Sozina i na trajektu Kamenari – Lepetane prisutan je godinama, ali do sada nije riješen zbog izostanka pozitivne reakcije preduzeća koja time ostvaruje profit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: