Jedan ljekar i dvije medicinske sestre pozitivni, u samoizolaciji 52 medicinska radnika

    2 sedmice pre 581 pregleda Izvor: antenam.net

Infekcija se širi i to je zdravstveni sistem Crne Gore predvidio jer nijesmo zatvoreni kao što smo bili na početku, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša na početku konferencije za medije.

Kazao je da sve ovo što se dešava govori da je infekcija prisutna, da će biti prisutna, te da se moramo pridržavati svih mjera.

”Teško je zatvarati granice, teško je gušiti tako našu ekonomiju, a možemo se sačuvati mjerama koje su vrlo jednostavne i lako izvodljive”, kazao je.

To je, kako je dodao, jedini način da se sačuvamo sada.

Kako je rekao doktor Nemanja Radojević iz KCCG, trenutno je na bolničkom liječenju 32 pacijenta u crnogorskim bolnicama, od toga 11 u KCCG, od čega osam na infektivnoj klinici a tri na intenzivnoj.

”Jedan od njih se nalazi na mehaničkoj ventilaciji je životno ugrožen. U Baru je trenutno sedam pacijenata, tu je bio jedan smrtni slučaj tokom vikenda. Pacijent je bio mlađe životne dobi, 1970 godište, gdje je postmortalno stigla analiza da se radi o Sars-cov2 pozitivnom pacijentu. U Beranama je trenutno 14 pacijenata od kojih su dva životno ugrožena, ali još uvijek nijesu na respiratoru. Ostali su stabilni”, rekao je on i dodao da se iz ovih podataka vidi da virus nije oslabio.

”Klinička slika simptomatskih slučajeva je ista kao i prije, tako da ta neka predviđanja da će toplije vrijeme uticati na blažu kliničku sliku je pala u vodu. Sada imamo više pacijenata mlađe životne dobi sa blažim simptomima pa se zato možda stiče utisak da je sada oslabio virus, ali nije tako”, kazao je on.

”Tri zdravstvena radnika su pozitivna, jedan ljekar i dvije medicinske sestre,a  kako je rekao, a u samoizolaciji je 52 zdravstvena radnika, 11 ljekara, 33 tehničara/medicinske sestre i osam nemedicinskih radnika i broj građana pod nadzorom je 1 905”, kazao je on.

Kako je objasnio, zdravstveni sistem se skoro u potpunosti vratio u sistem rada kao u vrijeme prvog talasa.

”U zavisnosti od daljeg razvoja situacije zdravstveni sistem će se tome prilagođavati”, kazao je on.

Upitani da li će granice sa Srbijom biti otvorene, ako tako odluči EU, Mugoša je rekao da je već saopšteno da će politika otvaranja granica biti u skladu sa politikom EU.

Na pitanje da li su tačne informacije da se na rezultate testova čeka i po pet dana, Mugoša je naglasio da Crna Gora testira najviše u regionu.

”Veliki je broj osoba koje se testiraju i pravimo prioritete u skladu sa situacijom. Mi ćemo svakako nastaviti ono što je najvažnije, a to je epidemiološko tretiranje slučajeva – a to je insistiranje na izolaciji, samoizolaciji i utvrđivanju kontakata. Mi radimo najbrže što možemo. I u Evropi se čeka 7 ili 8 dana, mi smo stavili u pogon sve naše kapacitete i ako se svi pridržavaju onoga što im kažemo, onda problema ne treba da bude”, kazao je Mugoša.

Upitan da prokomentariše zašto je NKT našlo za shodno da komentariše reakciju policije u Budvi, Mugoša je rekao da je poruka bila usmjerena iz tijela za sprječavanje zaraznih bolesti i da tu poruku treba posmatrati tako.

Kada je govorio o mjerama koje su uvedene, Mugoša je kazao da se situacija vrlo pomno prati, pa su i zato negdje mjere rigoroznije, negdje blaže, u skladu sa situacijom.

”Za sada smatramo da su mjere koje imamo dovoljne i ako se budemo svi pridržavali njih suzbićemo širenje, ali opet kažem, pratićemo i vidjećemo kako će situacija teći”, kazao je Mugoša.

Sa konferencije je poručeno i da naši nadležni pomno prate situaciju u regionu, posebno u Novom Pazaru odakle stižu, kako su naveli, prilično ”kataklizmične slike”, ali su dodali da se nadaju da će se naši građani biti odgovorni, pridržavati se svih mjera, kako se ne bi ta situacija prelila na sjever naše države.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6012 pregleda