KAKO JE VUJOŠEVIĆ PRIPREMAN ZA DAVANJE DRUGOG ISKAZA – “Reci da radiš protiv tužilaštva po nalogu stranih službi”

  • 7 mjeseci pre
  • 210 pregleda
  • Izvor: vijesti.me

Nenad Neno Vujošević planirao je da specijalnoj tužiteljki Lidiji Vukčević ispriča da je član kriminalne organizacije koju je formirao bankar sa potjernice Duško Knežević, ali i da rade po nalogu stranih obavještajnih službi.

To je navodno od njega tražio advokat čije je ime poznato redakciji “Vijesti”, tvrdi izvor uključen u istragu, koji je kazao da je ta osoba više puta u Istražnom zatvoru posjetila osumnjičenog bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva.

“Nagovorio ga je da traži od Specijalnog državnog tužilaštva novo saslušanje tokom kojeg bi priznao krivicu, sa njima se nagodio oko kazne i ispričao da on i grupa koju je formirao bankar sa potjernice rade po nalogu Bezbjednosno-informativne agencije Srbije i jedne strane obavještajne službe, kako bi urušili kredibilitet crnogorskog tužilaštva”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Objasnio je da bi se to najvjerovatnije i dogodilo prije dva dana, ali da je Vujošević odustao nakon povjerljivog razgovora sa svojim braniocima – advokatima Borivojem Borovićem i Danilom Mićovićem.

“Taj advokat više puta razovarao je sa Vujoševićem, pravio pritisak na njega, tvrdeći mu da je to za njega najbolje. Nudio mu je opciju da bude svjedok saradnik ili da prizna krivicu u zamjenu za manju kaznu. Umalo je došlo do realizacije plana prošlog petka, ali je Vujošević rekao da se ne osjeća dobro i odgodio dopunu iskaza za 14. oktobar. Tada je, nakon razgovora sa braniocima promijenio mišljenje i tražio da ga premjeste u bolnicu”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Istakao je da mu je nejasno kako je advokat uopšte uspio doći u poziciju da na to nagovara Vujoševića, ali i za čiji račun je to rađeno:

“Možda je to radio neko ko želi da spasi ugled tužilaštva koji je urušen nakon svih afera, naročito ugled vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, čiji je Vujošević bio saradnik.”

Nenad Vujošević
Nenad Vujošević(Foto: Zoran Đurić)

Da je neko od advokata “pritiskao” Vujoševića potvrdio je prije dva dana i njegov pravni zastupnik, advokat Borović. On, međutim, nije želio da kaže ko je i na koji način to učinio:

“On je imao i određene advokatske posjete, a ja procjenjujem da su te advokatske posjete, za koje mene nijesu obavijestili i tokom kojih su pokušavali ‘da pomognu’ Vujoševiću, bile u funkciji toga da on promijeni izjavu.”

Obrazložio je da ne želi pričati protiv kolega i dodao da su na bivšeg sekretara VDT pokušali uticati i neki pritvorenici, kako bi od njega izvukli informacije i eventualno se pojavili kao zaštićeni svjedoci.

Nije, međutim, želio da saopšti kako je do toga došlo, ali je poručio da će natjerati SDT da se ponaša kako treba:

“A ne preko zaštićenih svjedoka i svjedoka saradnika koji su nepouzdani dokazi, da se krpi neka optužnica i da bude zadovoljen takozvani javni interes.”

Iz podgoričkog Višeg suda nijesu odgovorili “Vijestima” kome su odobrili da iza spuških rešetaka razgovara sa osumnjičenim…

“Ne možemo dostavljati podatke o tome ko posjećuje pritvorena lica, jer bismo time kršili njihovo pravo na privatnost zagarantovano čl. 40. Ustava i čl. 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, objasnila je portparolka tog suda Aida Muzurović.

SDT ćuti

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će provjeriti navode advokata Borovića – da je Vujoševića, u Istražnom zatvoru, posjetio advokat koji je pokušao da ga nagovori da promijeni izjavu, ali i one da pritvorenici od njega pokušavaju izvući informacije. Nijesu odgovorili ni da li je, eventualno, to rađeno u dogovoru sa njima…

Istražni zatvor
Istražni zatvor(Foto: Boris Pejović)

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kazali su da je Članom 73 stav 1 Zakonika o krivičnom postupku propisano da se okrivljeni, koji se nalazi u pritvoru, sa braniocem može dopisivati i razgovarati bez nadzora. Objasnili su da da po odobrenju sudije za istragu, a po potrebi i pod njegovim nadzorom ili nadzorom lica koje on odredi, pritvorenika mogu posjećivati supružnik ili lice sa kojim živi u trajnoj vanbračnoj zajednici i njegovi bliski srodnici, ljekari i druga lica. Iz UIKS-a su odgovorili sa se posjete pritvorenim licima obavljaju u posebnoj prostoriji, pod nadzorom službenika obezbjeđenja:

“Posjete advokata i drugih lica pritvoreniku N. V., kao i svim drugim pritvorenim licima obavljaju se u skladu sa citiranim odredbama, po prethodno pribavljenom odobrenju sudije za istragu.”

Nijesu odgovorili ko je sve posjećivao Vujoševića.

Vujošević se sumnjiči da je kao član kriminalne grupe, po nalogu Kneževića, pokušao da utiče na specijalne tužioce u istragama koje se vode protiv njega i članova te kriminalne organizacije. Uhapšen je nakon što je odbjegli bankar objavio snimak audio razgovora sa njim, u kojem ovaj tvrdi da je uzimao novac od biznismena i njime kupovao službene usluge vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića. Stanković je to demantovao.

 “Rekao je da nema problema sa pritvorenicima”

Iz UIKS-a su kazali da im je Vujošević rekao da, od kada je u Istražnom zatvoru, nije imao problema ni sa jedinim pritvorenikom:

“U cilju provjere navoda prenesenih od strane pojedinih medija, da je N. V. provociran od strane drugih lica, te da je na njega vršen pritisak, sa imenovanim pritvorenikom je obavljen razgovor, kojom prilikom je ovo lice negiralo predmetne navode, istakavši da od dana dolaska u UIKS-a, nije imao bilo kakvih problema sa zaposlenima, niti sa pritvorenim licima.” Advokat Borović ranije je kazao da mu je klijent ispričao da su već neki pritvorenici pokušali da mu se približe:

“Svjedok sam da se u mnogim predmetima, baš u prostorijama zatvora približe zatvorski cimeri. Kao u predmetu Ljuba Bigovića, i onda su nakon toga davali lažne izjave i postali zaštićeni svjedoci. Upozorio sam ga na taj model ponašanja i prikupljanja dokaza na taj način, tako da smatram da se to neće desiti.”

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.