Kamere zabilježile ubistvo Lekovića i pokušaj ubistva njegovog kolege

    10 mjeseci pre 1466 pregleda Izvor: CDM

Albanski državljanin Luan Hasanaj (43), nakon što je u nedjelju sa zadnjeg sjedišta policijskog vozila ispalio hitac u policajca Milutina Lekovića, uperio je pištolj i u policajca koji se nalazio na mjestu suvozača, pokazale su video kamere koje pokrivaju ulaz u poslovnicu Prve banke u Igalu.

Pretpostavlja se da je pištolj zakočio, što je, na sreću, omelo Luana Hasanaja da ubije i drugog policajca.

Na zadnjem sjedištu policijskog automobila pored Luana Hasanaja nalazili su se njegov brat Lulzim (49) i majka Nure (67) koje je policajac Leković priveo zbog neposjedovanja ličnih dokumenata.

Svi su uhapšeni poslije kratke potrage, a juče im je sudija za istrage podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva i naročito teških okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo za koje se terete.

Svo troje su se pred tužiocem branili ćutanjem. Njima se prijavom stavlja na teret da su počinili krivično djelo teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način na štetu službenog lica u vršenju službene dužnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Policajac Leković je podlegao povredama pet sati nakon ranjavanja.

On je bio na dužnosti i priveo je albanske državljane zbog neposjedovanja ličnih dokumenata. Na putu od Igala do Herceg Novog, Luan Hasanaj je izvadio pištolj koji je skrivao i sa zadnjeg sjedišta mu pucao u glavu.

Nakon toga, Lekovićev kolega je, kako se navodi u policijskom saopštenju, pokušao da otme pištolj napadaču i zaustavi ih da pobjegnu. Međutim, braća Hasanaj i njihova majka su nakon napada uspjeli da pobjegnu iz vozila i da se kasnije domognu taksija kojim su se odvezli do Sutorine, namjeravajući da napuste zemlju.

Za napadačima je odmah organizovana potjera i uspostavljena blokada grada kao i šireg pograničnog pojasa prema Hrvatskoj. Locirani su na području Sutorine oko 17 časova i uhapšeni. Prilikom hapšenja osumnjičeni su pružili otpor i ponovo upotrijebili vatreno oružje, nakon čega su pucali i policijski službenici.

Luan Hasanaj, koji je usmrtio Lekovića, potegao je pištolj na policajce izgovarajući prijetnje. Tada je došlo do razmjene vatre u kojoj je policija Luana pogodila hicem iz vatrenog oružja i onesposobila ga. Osumnjičeni koji je ranjen, opirao se hapšenju i ima lakše tjelesne povrede.

Nakon hapšenja, trojac je u policiji nastavio da glumi migrante željne da se domognu Evrope, ali za nekoliko sati istražitelji su uz pomoć partnerskih službi iz regiona saznali da se radi o okorjelim kriminalcima u bjekstvu.

Luana Hasanaja, osumnjičenog da je ustrijelio Milutina Lekovića, albanske vlasti potražuju zbog ubistva sa umišljajem i pokušaja ubistva, njegovog brata Lulzima takođe zbog djela ubistvo s umišljajem te djela zavjere u pokušaju. I njihova majka Nura ima policijski dosje i za njom je raspisana potraga zbog krivičnih djela prijetnja.

Ubistvo policajca na radnom zadatku izazvalo je ogorčenje javnosti u Crnoj Gori.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6772 pregleda