Kasni isporuka vakcina protiv gripa

    9 mjeseci pre 185 pregleda Izvor: RTCG

Vakcine protiv sezonskog gripa, za čiju isporuku je Montefarm potpisao ugovor sa dobavljačem FarmaLab Podgorica, a koje su trebalo da budu distribuirane do 15. oktobra još nijesu stigle i njihova isporuka se očekuje posljednje sedmice oktobra, kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

“Vakcina protiv sezonskog gripa još nije stigla. Prema informaciji očekuje se u posljednjoj nedjelji oktobra. Distribucija vakcine zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori će početi istog dana po prispijeću u skadu sa planiranim količinama od strane zdravstvenih ustanova. Vakcinacija će poceti u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ)”, saopšteno je iz Montefarma.

Podsjećamo, Montefarm je ugovor sa dobavljačem potpisao 5. septembra, a kako su tada saopštili, očekivani datum isporuke je trebalo da bude 15. oktobar.

Tenderskom dokumentacijom za otvoreni postupak javne nabavke vakcine protiv gripa je predviđeno da maksimalan rok isporuke bude 15. oktobar, te da se isporuka vakcina obavlja tog dana odjednom.

“Nedostatak vakcine protiv gripa može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Sezona nadzora nad gripom počela je 40. sedmice, a prema posljednjem izvještaju Instituta za javno zdravlje, objavljenom prošle srijede, prijavljene su tri osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 0,5/100.000 stanovnika.

Ipak, tokom 40. nadzorne sedmice u Centru za medicinsku mikrobiologiju IJZ laboratorijskim putem nije potvrđen slučaj infekcije virusom gripa.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6064 pregleda