Keković: Vlada da limitira cijene goriva

    4 meseca pre 118 pregleda Izvor: Portal DAN

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) obratila se premijeru Zdravku Krivokapiću u julu prošle godine sa Inicijativom da Vlada Crne Gore limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litru, a sve na teret dijela akciza koje država prihoduje od nafte i naftnih derivata, navodi predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

– Kako smo tada naveli, već više od deset puta je došlo do poskupljenja goriva, što predstavlja veliki udar na budzet naših građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Ta poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno su uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene – navodi se u dopisu premijeru.

image
DOPIS USSCG PREMIJERU

Iz USS navode da isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane i zavise od cijene nafte i naftnih derivata.

– Podsjećamo da je ministar finansija i socijalnog staranja u oktobru prošle godine, na pitanje o mogućnosti da se smanje akcize na gorivo, rekao da je potrebno usvojiti novi Zakon o energetici koji bi omogućio markiranje goriva (uvođenje hemijskih akciznih markica), nakon čega bi se otvorio prostor za smanjenje akciza. Takođe, zbog uticaja korona virusa ostalo je bez posla, a time i bez izvora prihoda, oko 20.000 naših građana/ki, čime je njihova i egzistencija njihovih porodica dodatno ugrožena – navodi se u dopisu.

Unija slobodnih sindikata zbog svega navedenog traži da Vlada hitno pristupi izmjeni zakonske regulative i da limitira cijenu goriva, barem na određeni vremenski period dok se ne stabilizuju cijene goriva na svjetskoj berzi, ali i cijene roba i usluga koje zadnjih mjeseci bilježe nagli rast, jednim dijelom upravo zbog rasta cijena goriva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: