Kitovi ubice nastavljaju sa napadima na plovila duž obala Španije

    1 mesec pre 199 pregleda Izvor: rts.rs

Posada sa dve jedrilice, u noći između ponedeljka i utorka, bila je primorana da zatraži pomoć sa obale  pošto su se kitovi, dugački između sedam i osam metara i teške pet tona zaletali u trup plovila. 

Orke su na obe jedrilice uništile kormila, pa su se čekala pomoć spasilačkih ekipa koji su ih odvukli do obale. Napadi su se deseili na severu Španije uz obale Galicije.

Prvi je bio napad na jedrilicu „Amadeus“, a na njoj su se našla dvojica Francuza. Kitovi ubice počeli su sa napadom oko ponoći.

Oni su bili na putu iz grada Santandera prema Akorunji, kada su osetili snažne udarce u trup plovila. Kormilo je otkazalo pa su sačekali brod Crvenog krsta koju je jedrilicu, vidno oštećenu, odvukao u pristanište do obližnjeg mesta.

Tri sata kasnije spasioci su dobili novi poziv, ovaj put od dvojice Španaca s jedrilice „Urki 1″, koja je plovila od mesta Finistere prema Hihonu. Španci su spasiocima preneli da ih je napalo jato orki koje je uništilo kormilo.

Sreća je da niko od posade nije povređen, kao nik u druga dva skorija slučaja.

Morski biolog Bruno Dijaz rekao je ovim povodom,  da nema saznanja da orke napadaju ljude. Inače, kako dodaje, uobičajeno da se orke u ovo doba godine viđaju u vodama Galicije gde uglavnom dolaze u potrazi za obrokom, odnosno crvenom tunom.

Dijaz smatra da nije posebno uznemiravajuće to što se desilo sa napadom na jedrilice i ceo događaj opisuje kao „zabavu orki“.

„Verovatno su se igrale, a kormilo se pomiče pa im je zato posebno zanimljivo i privlači im pažnju“, objasnio je biolog Dijaz.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6792 pregleda