Koliko je bilo potrebno plata da bi se kupio nov auto u Jugoslaviji krajem osamdesetih

    2 sedmice pre 610 pregleda Izvor: cdm.me

Ovih dana na Redditu kruži tabela u kojoj je za svaki automobil zabilježeno koliko bi prosječnih plata bilo potrebno da bi se pazarili. Iz komentara se jasno vidi da je lista nastala negdje poslije 1987. godine, dakle u vrijeme kada je Jugoslavijom harala visoka inflacija.

Takođe treba napomenuti da su u to vrijeme bile visoke carinske stope za uvoz automobila, zbog čega su strani modeli bili znatno skuplji nego domaći.

Iz tabele vidimo da je najjeftinija bila Zastava 126pGL koja je koštala kao 19 prosječnih plata. Drugi najpovoljniji model bio je Jugo 45 koral, čija je cijena bila ekvivalentna sumi od 30 prosječnih plata. Od stranih modela, Škoda 120L je najmanje koštala u Jugoslaviji.

Najskuplji su bili BMV 750 iL, vrijedan 912 plata, i Mercedes-Benz 560 SEC, čija je cijena bila jednaka iznosu od 1.231 plate, piše City Magazine.

Kao što vidite, ponuda automobila je bila znatno siromašnija nego danas, a zbog izostanka liberalizacije uvoza, većina ljudi je vozila Zastavine modele, koji su bili koliko toliko priuštivi većem dijelu populacije.