Korona još prijeti, maska se mora nositi

    7 meseci pre 1992 pregleda Izvor: rtcg.me

Nošenje maski za zaštitu od korona virusa obavezno je u zdravstvenim i ustanovama socijalne i dječije zaštite, a zaraženi obavezno moraju da poštuju ovu mjeru kao i ostale protivepidemijske mjere, poručili su u izjavi iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Nekoliko građana požalilo se našem portalu da znaju da njihovi kolege imaju korona virus ali uprkos tome dolaze na posao i ne nose maske. Iz Instituta navode da je nošenje maske obavezno te da uz to, kovid pozitivne osobe moraju poštovati i sve opšte protivepidemijske mjere što znači da nipošto ne smiju da “siju” zarazu oko sebe.

“U skladu sa zakonom, obaveza je lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera (izbjegavanje okupljanja, odlazak u kolektive i slično).
Podsjećamo da je za zaštitu zdravlja jako bitno “osvježavanje” imuniteta vakcinacijom”, kazali su iz Instituta.

Novi sojevi stigli kod nas 4. septembra

Novi sojevi korona virusa Eris i Forniks, otkriveni su 4. septembra u Crnoj Gori, kada su laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku potvrdile prve slučajeve infekcije podsojevima EG.5.1 i FL1.5.1.

Iz Instituta su juče rekli da je za zaštitu zdravlja važno nošenje zaštitnih maski za nos i usta na mjestima gdje postoji povećan rizik od infekcije, izbjegavanje boravka na mjestima na kojima je velika koncentracija ljudi u zatvorenom prostoru kao i redovno provjetravanje svih zatvorenih prostora.

Navode da treba misliti uvijek i na starije osobe (65 i više godine), ali i one koje pate od hroničnih oboljenja (pluća, srca, bubrega…) i imunokompromitovane osobe i da su oni najosjetljiviji dio populacije, i to na sve podsojeve virusa.

“Njihov imunitet slabije “pamti” zaštitu od prethodnih infekcija/vakcinacije (naročito ukoliko je od posljednje doze vakcine/infekcije prošlo više od pola godine). Oni su u većem riziku od razvoja srednje teške/teške forme bolesti kao i loših ishoda infekcije, i stoga svi moramo uložiti dodatne napore kako bismo ih zaštitili. SARS-CoV 2 je virus koji još uvijek iziskuje pomno praćenje”, piše u odgovorima Instituta.

Vakcinacija i dalje važna

Govoreći o potrebi za vakcinacijom, navode da je do sada veći dio populacije prethodno preležao kovid- 19 ili je već vakcinisan, ili oboje, ali da je vakcinacija i dalje važna – posebno za one osobe koje su u većem riziku od razvoja teške forme bolesti, uglavnom kod starijih odraslih osoba i osoba svih uzrasta sa hroničnim oboljenjima/stanjima.

”Analizom pozitivnih uzoraka u Crnoj Gori je uočeno da je 25 odsto serotipiziranih uzoraka potvrđeno prisustvo EG 5.1 odnosno u 12,5 odsto uzoraka je potvrđeno prisustvo FL 1.5.1, a da su u svim ostalim uzorcima nađene varijante virusa koje sliče Omikron soju XBB koji cirkuliše u populaciji više mjeseci unazad”, preciziraju iz Instituta.

Podaci prikupljeni praćenjem cirkulacije novih podsojeva virusa na globalnom nivou pokazuju da su simptomi infekcije ovim podosjevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

“Riječ je o simptomima tipa porast tjelesne temperature, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, grlobolja, malaksalost, curenje nosa”, preciziraju iz Instituta.

Odgovarajući na pitanje koliko su vjerodostojni testovi koje imamo u Crnoj Gori, prilikom detekcije novih sojeva korona virusa, uvjeravaju da dijagnostički testovi koji se koriste u zdravstvenim ustanovama, za sada dobro prepoznaju novoregistrovane podsojeve virusa.

Iz Instituta navode da je prema informacijama objavljenim na sajtu evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti do 27. avgusta 2023. godine primijećen blag porast u transmisiji kovid- 19 u zemljama EU, kao i u okolnim državama.

“Deset zemalja prijavilo je podatke o hospitalizacijama usljed kovid-19 infekcije koji upućuju na to da je prisutan stabilan trend hospitalizacija usljed infekcije SARS-CoVom 2, naročito u odnosu na prethodne godine”, zaključuju u odgovorima.

Sojevi korona virusa koji su zabilježni do sada poznati su kao Alfa, Beta, Gama, Delta, Omikron.