Korona se ponovo ubrzano širi u Evropi

    9 meseci pre 2277 pregleda Izvor: dan.co.me

Foto: Pixabay –

Transmisija kovida u Evropi poslednjih nedjelja je ubrzana, ali s obzirom da većina zemalja ne daje potpune podatke o tome, stručnjaci nisu u stanju da ocjene trenutnu situaciju, saopštio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Podaci koje je objavio ECDC pokazuju porast broja slučajeva u poslednjem posmatranom periodu od 14 dana, koji je završen 27. avgusta, a ukazuje se i da je znatno smanjeno testiranje, prenosi Politiko.

Manjak podataka još je izraženiji kada su u pitanju hospitalizacije i smrtni slučajevi.

Samo trećina zemalja prijavila je podatke o prijemu u bolnicu ili na intenzivnu njegu, a oko polovina je prijavila podatke o smrtnim slučajevima od kovida, saopštio je ECDC.

Saopštenje je uslijedilo nakon upozorenja generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa da se broj prijema na intenzivnu njegu povećava u Evropi, ali je i on istakao da rade „na slijepo“, jer manje od četvrtine članica SZO prijavljuje smrtne slučajeve, a samo 20 zemalja pruža informacije o hospitalizacijama.

Današnji podaci ECDC pokazuju sporadična otkrivanja u EU podvarijante Omikrona BA.2.86, koja se pojavila poslednjih nedjelja zbog velike količine mutacija i mogla bi da zaobiđe imunološki odgovor ljudi.

BA.2.86 se veoma razlikuje od sojeva kovida koji trenutno cirkulišu, što izaziva zabrinutost zbog povećanog broja ponovnih infekcija, saopštio je ECDC.

Najnoviji podaci dolaze u trenutku kada sjeverna hemisfera ulazi u jeseni zimu, što je prethodnih godina pretilo „trostrukom epidemijom“ – kovida, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV).

Podaci koje je u srijedu objavila firma za zdravstvene analize Airfiniti, pokazuju, međutim, da se očekuje da će „trostruka epidemija“ biti manje ozbiljna nego prethodne godine, zbog toga što se vrhovi svake od njih neće preklapati.