Majka preminule bebe: Dijete su reanimirali dva sata, slučaj se zataškava

    2 meseca pre 1311 pregleda Izvor: RTNK
foto: RTNK

Darija Blagojević (Delibašić) majka bebe Iskre, koja je preminula u nikšićkoj bolnici, kaže da je beba do jučerašnjeg dana bila u redu i da joj je posle vizite rečeno da ima žuticu kao što i mnoge bebe koje se rode imaju te da će je staviti na fototerapiju kao i da je beba imala povećan CRP zbog čega će joj dati antibiotik, ali da joj nije rečeno koji.

„Pripravnički pedijatar mi je to rekao, jer doktor nije bio tu. Pripremila sam joj mlijeko za 21.00 sat kada je trebalo da se nahrani, a prije toga sam je vidjela i tada je bila živahna. Vratila sam se u sobu a oko 9.30h je došla negovateljica da mi kaže da je beba dobro jela i da je dobro, kao i da joj se žutica povlači. Oko 9.45h čujem alarm u hodniku i čujem da zovu negovateljicu koja je bila u sobi gdje se okuplja osoblje. Moja beba je bila na drugoj starni hodnika. Ona je potrčala duž hodnika i čula sam da je sva bolnica bila na nogama“, kaže Darija.

Nakon određenog vremena na spratu nikoga nije bilo, kaže Darija, kada je tražila nekoga da vidi o čemu se radi. Kada je čula korake izašla je i srela babicu koja joj ništa nije rekla dok se nisu pojavile sestre koje su je obavijestile da je novorođenče preminulo. Pedijatrica koju ne zna joj je tada rekla da je beba bila potpuno zdrava i da ne znaju šta se desilo, te da će obdukcija pokazati uzrok. 

„Druga pedijatrica Žana Grubač mi je tada rekla da beba nije tada bila zdrava jer je rođena sa 2.750 grama, a svi znamo da to ne može biti razlog“, dodaje Darija, jer da je to u pitanju beba bi bila u inkubatoru. 

Tužilaštvo je zahtjevalo obdukciju, dodaje Darija koja kaže da je patolog kazao da postoji mogućnost da obdukcija neće pokazati urok smrti novorođenčeta. 

Ona kaže da su bebu pokušavali da reanimiraju dva sata, a da je direktorica bolnice Dušanka Milatović Perović izjavila za portale da beba nije mogla da se reanimira. 

Roditelji smatraju da beba nije adekvatno izbacila višak hrane i da postoji mogućnost da je za postoji odgovornost medicinskog osoblja, te da se slučaj zataškava.