Medojević: Eksplozija cijena direktna posledica programa Evropa sad

    2 meseca pre 324 pregleda Izvor: PV Informer

Eksplozija cijena osnovnih životnih namirnica je direktna posledica programa Evropa sad i vještačkog uvećanja tražnje , bez povećanja produktivnosti i novostvorene vrijednosti, naveo je na Fejsbuku lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

„Povećanje tražnje bez povećanja ponude direktno vodi ka povećanju cijena i inflacije. Ovo posebno važi za zemlje koje nemaju svoje valute i sosptvenu monetarnu politiku i politiku kursa kojim se moze reagovati na cijene i inflaciju“, tvrdi Medojević.

Cijene hrane i osnovnih zivotnih namirnica u regionu i na globalnom nivou su u julu 2023. pale za 11.8% , a u Crnoj Gori su porasle za 10%, koliko su, naglašava on, uvećane trgovačke marže zloupotrebom kartelskog položaja par trgovačkih lanaca u Crnoj Gori.

Povećanje minimalne zarade je, smatra Medojević, trebalo uvoditi postepeno i u skladu sa povećanjem produktivnosti ekonomije i fiskalnoj i budžetskoj stabilnosti.

„Sad svi građani ( i nezaposleni, studenti, penzioneri, učenici…) kroz potrošnju i uvećanje cijene , PDV i akcize finansiraju povećane zarade koje prima samo 150.000 gradjana ( od toga 62.000 zaposlenih u javnom sektoru). Grčka je imala rekordne stope rasta u periodu 2000-2008 kada se i intezivno i nekontrolisano zaduživala i nekontrolisano povećala plate i penzije. I šta se desilo!!! BANKROT!“, zaključio je Medojević.