Mektić: Vučjak se zatvara, svi migranti idu u Blažuj

    10 mjeseci pre 281 pregleda Izvor: aljazeera.net

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio je u četvrtak da će u roku od 15 dana svi migranti iz privremenog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća biti premješteni u kasarnu Blažuj, pored Sarajeva, gdje su adaptacijski radovi pri kraju.

Rekao je da je u srijedu razgovarao s komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović, koja je posjetila prihvatne kampove u Bosni i Hercegovini, uključujući Vučjak.

Komesarku je informirao o problemu regionalne saradnje po pitanju izbjeglica i migranata, posebno s Hrvatskom, za koju tvrdi da nelegalno vraća migrante u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Anadolija.

Kada je riječ o Vučjaku, kojeg nevladine i humanitarne organizacije smatraju neuslovnim za smještaj migranata, Mektić je u Sarajevu kazao da će, u skladu s dogovorom koji je državno Ministarstvo sigurnosti postiglo s Vladom entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, kasarna u Blažuju biti novi prihvatni centar za te ljude.

Za premještaj migranata do 15 dana

“U vrlo kratkom vremenskom periodu, cijenim za 15 dana, stvoriće se uslovi da počnemo prihvatati migrante u taj prihvatni centar. S obzirom na katastrofalnu situaciju uzrokovanu vremenskim nepogodama, pripremam rješenje. Sutra ujutro u Sarajevu imam sastanak s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, kada ću pokušati dogovoriti da odmah od sutra migrante sa Vučjaka premjestimo u tri prihvatna centra – jedan dio u Ušivak, drugi u Biru i treći u Miral, kako bi sklonili ljude sa ove vjetrometine. Nakon 15 do 20 dana, čim se uspostavi Blažuj, sve te ljude ćemo povući nazad i smjestiti ih tamo”, rekao je Mektić.

Najavio je sastanak s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), kako bi definirali memorandum o finansiranju svih potreba vezanih za boravak migranata u tom centru.

“Siguran sam da mi, definitivno, imamo konačno rješenje za Vučjak. Nakon toga ćemo zvati komunalne službe, ukloniti sve sa prostora Vučjaka i taj centar, takav kakav je, definitivno zatvoriti”, kazao je Mektić.

Zahvalio je federalnom premijeru Fadilu Novaliću na, kako je kazao, svemu što je učinio da se realizira premještanje migranata u Blažuj te je podsjetio na stav Vlade bh. entiteta Republika Srpska da ne dozvole prihvatni centar na području RS-a.

Istakao je da jedino u kantonima s bošnjačkom većinom uspijevaju tražiti rješenja, ali da su i u tim kantonima vrlo prostorno ograničeni.

“Hitno rješavamo pitanje Blažuja, a imamo i kasarnu Ljubače u Tuzli. Mada nemamo vremena razvlačiti svoje snage tamo. Idemo isključivo riješiti pitanje Blažuja i migrante da premjestimo tamo”, kazao je Mektić.

Dvije solucije za studente iz Nigerije

Osvrnuo se i na slučaj dvojice studenata iz Nigerije, koji su učestvovali na sportskom takmičenju u Puli, podsjetivši da ih je prije nekoliko dana policija u Hrvatskoj tokom njihovog boravka u Zagrebu uhapsila, nakon čega ih je deportirala na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao, Bosna i Hercegovina ima dvije mogućnosti – da, po osnovu readmisije, vrati studente u Hrvatsku, ili da im omogući povratak u Nigeriju.

“Smatram da, čisto iz ljudskih razloga i s obzirom na to da su prošli torturu i da mogu doživjeti nove neprijatnosti po povratku u Hrvatsku, trebamo da obezbijedimo njihov odlazak iz Bosne i Hercegovine prema Nigeriji. Sve smo to zadokumentavali i dokazali sve te činjenice. Po zahtjevu komesarke Dunje Mijatović, ja sam obećao da ću cjelokupnu informaciju poslati njoj u Strasbourg, Evropskoj uniji, a sačiniću i posebnu informaciju, koju ću dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, na osnovu koje će ono, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzeti dalje mjere prema Hrvatskoj”, rekao je Mektić.

Izvor: Agencije

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6621 pregleda