Metak za Daku stigao iz Crne Gore? Snajperista ciljao sa 60 metara

    9 mjeseci pre 834 pregleda Izvor: fosmedia.me

Na crnogorskog biznismena i velikog dobrotvora Srpske pravoslavne crkve Miodraga Daku Davidovića (62) pucano je sa razdaljine od oko 60 metara i sa visine koja odgovara prvom spratu neke zgrade. Snajperski hitac je bio precizan, ali mu je putanju donekle poremetilo debelo staklo hotela “Kraun plaza” što je Davidoviću i spasilo život.

Ovo su prvi rezultati istrage oružanog napada na Davidovića, u utorak oko 21 sat, koji je sjedio u klub-restoranu “Prajm”, smještenog na međuspratu ovog novobeogradskog hotela. Davidovića je hitac pogodio u šaku, a episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je sjedio sa biznismenom, ostao je nepovrijeđen.

“Atmosfera je u restoranu bila uobičajena”, navodi izvor Novosti. “Iznenada se Davidović uhvatio za ruku, krv je krenula da prska i neko je uzviknuo: ‘Snajper! Lezite!’, Svi su se sagnuli. Na stolu za kojim je sjedio Davidović vidjeli su se tragovi krvi, ali su gosti u prvi mah pomislili da je riječ o kapljicama vina.”

Operativni podaci policije i obavještajnih službi ukazuju da je nalog za ubistvo Davidovića stigao iz Crne Gore. Ovaj crnogorski biznismen, vlasnik kompanije “Neksan”, koja se bavi izgradnjom stambenih i poslovnih objekata, odavno se deklarisao kao neko ko je protivnik aktuelne vlasti u Podgorici, a finansijski je pomagao i opozicioni Demokratski front, što je ustalasalo i političke krugove u Crnoj Gori.

Davidovića je, srećom, snajperski metak pogodio u ruku, a njegovi prijatelji su ga automobilom prebacili u Urgentni centar, gdje mu je pružena pomoć. Pušten je na kućno liječenje.

Posle izvjesnog vremena, nekoliko kilometara dalje, u Ulici omladinskih brigada kod broja 104 građani su primijetili veliki plamen. Pozvali su vatrogasce i prijavili da gori automobil na parkingu, kao i da ne znaju da li nekog ima unutra. Jedno vatrogasno vozilo je ubrzo stiglo i ugasilo plamen. U unutrašnjosti vozila pronađena je puška sa optičkim nišanom.

“Provjerama je utvrđeno da je riječ o automobilu marke ‘reno megan karavan’, čiji je nestanak prije izvjesnog vremena prijavljen u Kraljevu” navodi sagovornik Novosti. Vještaci Nacionalno-kriminalističko-tehničkog centra MUP Srbije detaljno su pregledali izgorelo vozilo i pušku kako bi pronašli tragove, koji bi pomogli u rasvjetljavanju pokušaja ubistva crnogorskog biznismena.

Za sada, prve indicije policijske istrage govore da je, najvjerovatnije, snajperista imao pomagača u samom hotelu. Taj neko je morao da dojavi mjesto i vrijeme kada je Davidović došao u restoran, kao i gdje je sjeo. Upućeni navode da je crnogorski biznismen uvijek bio za istim stolom.

“Organizatori zločina su temeljno izučili njegove navike. Samo je tako moglo da se pripremi ubistvo. Ipak, nisu računali na debljinu stakla na hotelu”, ističe sagovornik srpskog lista.

Policija je i u srijedu obavljala uviđaj i ispitivala svjedoke u hotelu. Pregledane su i okolne građevine sa kojih je ubica mogao da uputi hitac. Najviše pažnje je izazvao objekat čije je renoviranje u toku, a koji gleda na međusprat restorana “Kraun plaze”.

“Bila je noć, svjetla u restoranu upaljena i iz mraka se sve vidjelo kao na dlanu, jer je taj dio hotela sav u staklu. Samo pukom srećom Davidović nije ubijen.”

“Dobro sam, hvala Bogu. A i kako ne bih kada je uz mene bio njegovo preosveštenstvo Joanikije, čuvar svetih moštiju ostroškog čudotvorca. Hvala svima na beskrajnoj podršci”, kratko je za Novosti reagovao Miodrag Daka Davidović, nekoliko sati nakon ranjavanja.

Davidović je Nikšićanin, koji je stao u red najvećih ktitora SPC, a brojni su hramovi koje podiže i obnavlja. Prije nekoliko godina, patrijarh srpski Irinej odlikovao je Davidovića Ordenom Svetog Save prvog stepena, a od mitropolita Amfilohija stigao je Orden Svetog kralja Milutina za nemjerljiv doprinos koji je dao u obnovi manastira Ostrog i pravoslavnih svetinja širom Crne Gore.

Davidović je često priskakao u pomoć radnicima nikšićke Željezare, rudarima, mlinarima, sportistima, oživljavao je pozorišni život u Nikšiću. Jasno i glasno se izjašnjava kao Srbin iz Crne Gore i vjernik SPC, što je zasmetalo režimu. Kada su pojačani pritisci vlasti preselio se u Beograd gdje živi u radi. Jednom prilikom je kazao da bi se rado kandidovao na izborima za predsjednika Crne Gore.

Najnovije vijesti

Danas zasijeda NKT

17.09.2020 13:31

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6586 pregleda