Mijatović priznao fizički kontakt, RTCG objavila montirani snimak

    10 mjeseci pre 365 pregleda Izvor: dan.co.me

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici dostavilo je juče novinaru „Dana“ Vladimiru Otaševiću snimke sigurnosnih kamera iz „Delte“, a na nekim od njih jasno se vidi kako ga Mladen Mijatović, obezbjeđenje Zorana Ćoća Bećirovića, udara. Taj snimak dokazuje da je RTCG juče objavila montirani isječeni snimak, na kojem se ne vidi da je došlo do udaranja. Naime, Javni servis je objavio samo dio snimka sa jedne kamere, ali ne i nastavak sa druge kamere, na kojem se jasno vidi kako Mijatović udara Otaševića. RTCG nije ni pokušala da provjeri autentičnost i cjelovitost čitavog snimka iako je samo dan ranije odbio da objavio informaciju o napadu na novinara „Dana“, uz obrazloženje da su morali da provjere te navode.
Da je kritične prilike došlo do fizičkog kontakta potvrdio je i Mijatović sinoć na saslušanju u tužilaštvu, ali je on taj čin nazvao dodirivanjem. Tužilaštvo je napad na Otaševića kvalifikovalo kao krivično djelo ugrožavanje sigurnosti za šta sumnjiče službenika MUP-a Mladena Mijatovića. On je procesuiran jer je kao tjelohranitelj kontroverznog biznismena napao Otaševića. Incident se dogodio prije četiri dana, kada je Otašević fotografisao Bećirovića, koji je pod istragom zbog prijetnji sudskom vještaku i tužiocu, u društvu sa tužiocem u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Milošem Šoškićem dok su u TC „Delta“ kupovali mobilni telefon.
Snimak koji obavljuje „Dan“ dokazuje da je, osim Mijatovića, lažno svjedočio i tužilac Šoškić, tvrdeći da kritične prilike nije bilo fizičkog sukoba.
Mijatović i Otašević saslušani su juče u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici u svojstvu osumnjičenog, odnosno oštećenog. Mijatović je tvrdio da nijednom nije ni gurnuo ni udario Otaševića, već da ga je jednom uhvatio za vrat, bez namjere da ga udari, i da je nekoliko puta samo naslonio ruku na njega. Tvrdio je i da je reagovao kao dugogodišnji prijatelj Bećirovića i Šoškića. Na saslušanju je tvrdio da nije prijetio Otaševiću, već mu je tražio ličnu kartu i legitimaciju jer nije znao da je novinar. Kazao je da je to učinio jer je bio zabrinut za bezbjednost Zorana Bećirovića i Šoškića. Tvrdio je i da je Otaševića upozorio da fotografisanjem ugrožava njihovu bezbjednost. Potvrdio je da mu je Otašević tada objasnio da ima pravo da fotografiše Šoškića jer je javna ličnost i nalazi se u društvu Bećirovića. Mijatović je rekao da im je u jednom momentu prišao Bećirović, koji je, kako tvrdi, mirnim tonom pitao Otaševića zašto ih fotografiše. Tvrdi da su otišli kada im je Otašević pokazao ličnu kartu i da je onda on čuo novinara kako mu se obraća prijetećim riječima, zbog čega se vratio.
– Okrenuo sam se izrevoltiran, ljut i u čudu. Vratio sam se i rekao mu: „Šta ćeš ti od mene? Pušti me više!“ Pri tome sam mu se primakao i dotakao ga svojim tijelom u predjelu grudi– ispričao je Mijatović, tvrdeći da nije imao namjeru da udari Otaševića.
I napadnuti novinar juče je dao dopunu izjave, kada se pridružio krivičnom gonjenju protiv Mijatovića.
Otašević je napad prijavio tvrdeći da mu je Mijatović prijetio i vrijeđao ga, te da je i fizički nasrnuo na njega samo zbog toga jer je namjeravao da napravi snimak tužioca u društvu osobe koja je nedavno osumnjičena da je prijetila tužiocu i vještaku.
– Uhvatio me je za vrat i privukao sebi i počeo da me vrijeđa: „Bubašvabo, p…a ti materina, izbriši te slike“. Na to mu je Bećirović rekao: „Nemoj ovdje, kamere su, riješićemo to“. Ovaj me je pustio, pa su se sva trojica, Bećirović, Šoškić i taj čovjek, udaljili. Sve ovo je vidio i čuo Miloš Šoškić. Riječ nije rekao i samo je nijemo gledao – ispričao je Otašević.
On je nakon incidenta saslušan kao svjedok, ali je tužilaštvo nakon detaljnog pregleda snimaka utvrdilo da je ipak došlo do fizičkog kontakta od strane Mijatovića, na osnovu čega je utvrđeno da je službenik MUP-a ipak počinio krivično djelo. Otašević je nakon toga pozvan da da izjavu u svojstvu svjedoka oštećenog, a Mijatović u svojstvu osumnjičenog.
Na snimku iz TC „Delta“ vidi se kako Mijatović prilazi Otaševiću i unosi mu se u lice dok mu se obraća. U jednom momentu ga je uhvatio za vrat. Prišao im je Bećirović, a Mijatović je tada prošao iza njega i fotografisao Otaševića. Nakon toga su se udaljili, ali se Mijatović ubrzo vratio i udario Otaševića ramenom,.
Portal RTCG juče je objavio snimak incidenta u „Delti“ na kojem se ne vidi kako Mijatović ramenom udara Otaševića. Otašević je saopštio da snimak koji je objavljen na RTCG nije kompletan.
– Na originalnom snimku iz TC „Delta“, na 15:58:26 sekundi, vidi se kako me tjelohranitelj Zorana Bećirovića rukom hvata za zadnji dio vrata. To se vidi i na snimku objavljenom na portalu RTCG. Nedugo nakon toga snimak na RTCG prestaje i nakon toga nije objavljeno šta se dalje dešavalo. Tačno u 15:59:28 sekundi na snimku se može vidjeti da se tjelohranitelj Zorana Bećirovića vraća i udara me ramenom u grudi. Dakle, suština je da je snimak objavljen na RTCG prekinut i da je sakriven dio gdje me tjelohranitelj Bećirovića udara ramenom. Inače, i ovo što se vidi na snimku koji je objavljen na portalu RTCG dovoljno je da se vidi da je u pitanju maltretiranje i hvatanje za zadnji dio vrata novinara koji je radio svoj posao i samo fotografisao na javnom mjestu – saopštio je Otašević.
Pojasnio je i da se na snimku ne vidi kako Šoškić stoji kod pokretnih stepenica i posmatra incident.
– Takođe, od pokretnih stepenica na snimku objavljenom na portalu RTCG ne vidi se tužilac Šoškić, koji je tu sve vrijeme stajao i nijemo gledao i slušao uvrede na moj račun i maltretiranje kojem sam bio izložen. To se sve može vidjeti na ostalim snimcima koji su dostavljeni policiji i tužilaštvu – precizirao je Otašević. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6590 pregleda