Ministarstvo za ljudska i manjinska prava očekuje usvajanje zakona o životnom partnerstvu

  • 2 sedmice pre
  • 180 pregleda
  • Izvor: vijesti.me

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava očekuju da uskoro bude usvojen zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, čime će biti stvoreni uslovi za ostvarivanje niza prava i obaveza koji proizlaze iz zajednice života dvije osobe.

Iz Ministarstva su, povodom svjetskog dana borbe protiv homofobije i transfobije, podsjetili sve građane Crne Gore na ljudsku i građansku obavezu i dužnost prihvatanja i poštovanja svih različitosti koje treba da spajaju a ne razdvajaju.

Oni su kazali da su svi sugrađani drugačije seksualne orijentacije ravnopravni članovi društva, izjednačeni u pravima i obavezama sa svima ostalima.

Iz Ministarstva su kazali da taj resor i Vlada Crne Gore sprovode politike zaštite prava i postizanja jednakosti LGBTI zajednice realizacijom niza zakonskih i strateških dokumenata.

Prema njihovim riječima, jedan od najvažnijih je, druga po redu petogodišnja “Strategija unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba 2019-2023”.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava kazali su da je u petogodišnjem periodu, fokus Strategije stavljen na unapređenje normativnog okvira (donošenje zakona kojim će se regulisati pravno prepoznavanje roda).

Fokus je, kako su kazali, i na unapređenju primjene zakona na zaštiti LGBTI osoba od nasilja i diskriminacije (policija, inspekcijski organi, sudstvo i tužilaštvo, vojska, lokalne valsti), promociji društvene tolerancije i borbi protiv stereotipa i predrasuda prema LGBTI osobama (sport, obrazovanje, kultura, lokalne vlasti).

Navodi se da je fokus i na edukaciji profesionalaca za senzibilan rad sa LGBTI osobama (zaposleni u obrazovnim ustanovama, zdravstvu, centrima za socijalni rad, matičnim uredima, lokalnim samoupravama).

Iz Ministarstva su rekli da je fokus i na informisanju LGBTI zajednice o njihovim zakonskim pravima i mehanizmima njihove zaštite, inforimsanju poslodavaca i sindikata o antidiskriminacionom normativnom okviru, kreiranju LGBTI turističke ponude i kreiranju bezbjedne turističke destinacije za LGBTI osobe.

U Ministarstvu očekuju uskoro i usvajanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola čime će se stvoriti uslovi za ostvarivanje niza prava i obaveza koji proizlaze iz zajednice života dvije osobe.

“Želimo da u narednom periodu LGBTI osobe u Crnoj Gori dostignu što veći obim poštovanja ljudskih prava, što veći stepen vidljivosti i ravnopravnosti sa drugima u svim oblastima društvenog života i rada”, poručili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.