Monstat objavio zabrinjavajuće podatke: Godišnja inflacija u avgustu ubrzala na 8,6 odsto i vratila se na nivo iz aprila

    2 sedmice pre 216 pregleda Izvor: investitor.me

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu 2023. godine u odnosu na jul 2023. godine u prosjeku su više za 1,7% dok je inflacija u odnosu na isti mjesec prethodne godine iznosila 8,6%, saopšteno je iz Monstata.

Godišnja inflacija je ubrzana sa 6,9 odsto samo mjesec ranije i vratila se na nivo iz aprila, kada je takođe iznosila 8,6 odsto, pokazuju uporedni podaci do kojih je došao portal Investitor. Inflacija je u Crnoj Gori dosegla višegodišnji rekord u novembru 2022, kada je iznosila 17,5 odsto, da bi se u martu spustila ispod 10 odsto.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: gorivo i mazivo za motorna vozila; čvrsta goriva; povrće; meso; odjeća; cipele i ostala obuća; usluge smještaja; voće. Potrošačke cijene u periodu januar-avgust 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 10,1%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u avgustu 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Prevoz (3,9%); Odjeća i obuća (2,3%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (2,2%); Restorani i hoteli (1,9%); Hrana i bezalkoholna pića (1,7%); Rekreacija i kultura (1,3%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,4%); Zdravlje (0,3%); Alkoholna pića i duvan (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Ostala dobra i usluge (-0,3%).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.