Most na Maloj rijeci: NAJVISOČIJI željeznički most u Evropi koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim!

    1 godina pre 1191 pregleda

Pruga koja povezuje Beograd i Bar, po mnogo čemu je specifična, i upravo zbog te svoje posebnosti, pronašla je mjesto na stranicama brojnih svjetskih magazina, koji se iznova i iznova dive tom poduhvatu.

Ipak, ono što svakoga oduševi, ko je imao priliku da prođe prugom Beograd – Bar je most na Maloj rijeci, koji se nalazi 20 kilometara sjeverno od Podgorice, prema Kolašinu.

Ova nevjerovatna građevina je duga 498,8 metara, dok je njegova visina 200 metara. Te dimenzije su bile dovoljne da ga stave na prvo mjesto najvisočijeg željezničkog mosta u Evropi, i četvrtog u svijetu. Dugo je most na Maloj rijeci „vladao“ i na svjetskom nivou, ali 2001. godine u Kini je izgrađen most preko rijeke Bajpedžiang, pa je on sa svojih 202 metra visine, preuzeo primat nad ovim crnogorskim. Takođe, prije godinu dana u Indiji je izgrađen još jedan željeznički most, i to preko rijeke Čenab, čime je most na Maloj rijeci trenutno na četvrtom mjestu kada su u pitanju najvisočiji željeznički mostovi na svijetu.

Ipak, jednu titulu mu niko ne može oduzeti, a to je da je i pored izgradnje ova dva mosta, a vjerujemo da će ih biti još, ostao najveći željeznički vijadukt na svijetu, jer su prethodna dva navedena mosta – lučki.

Most na Maloj rijeci jedna je od najtežih pružnih dionica u Evropi! Trebalo je savladati sve ćudi prirode, i na najkvalitetniji mogući način „spojiti naizgled nespojivo“, premostiti kanjon Male rijeke, čiji je izgled u totalnoj suprotnosti sa imenom.

Izgradnja mosta je trajala četiri godine, i to u periodu od 1969. do 1973.godine. Godine neumorljivog rada i savladavanja prepreka, koje su mnogima do danas ostale nepoznanica. Most na Maloj na rijeci, kojem još uvijek nema premca u zemljama regiona, projektovao je Ljubomir Jevtović, zajedno sa timom inžinjera koje su činili: Milorad Luković, Milivoje Kovačević i Milorad Marković.

O koliko komplikovanoj građevini je bilo riječi, najbolje govore brojke, koje impresivno svjedoče o dostignuću ljudske ruke i sprovođenjem naizgled nemogućeg u djelo.

Osnova najvećeg potpornog stuba pomenutog mosta, jednaka je površini teniskog terena. Za izgradnju mosta na Maloj rijeci je utrošeno 36.000 kubnih metara betona, i čak 100.000 tona čelika! Sve to dovodi do toga da je njegova čelična konstrukcija teška nevjerovatnih 25.000 tona.

Most koji decenijama zaokuplja pažnju svih svjetskih medija, nikada ne gubi na svom značaju, a koliko god puta da ste imali priliku da pređete preko njega, uvijek su iste reakcije oduševljenja, i vječitog pitanja, kako je ljudska ruka uspjela da ga izgradi, i „savlada“ nepristupačno mjesto i kanjon Male rijeke, i istovremeno stvori utisak kao da je most oduvijek bio tu.

Divlja ljepota Crne Gore uobličena kroz vizuru mosta, i pogled iz voza kojem nema kraja. Čujete samo prelazak preko šina, i brzo smjenjivanje slika sa mosta, i svake godine je sve isto. Mijenja se samo priroda u skladu sa godišnjim dobom. Boje jeseni, snijeg, nevjerovatno proljeće ili izuzetno prijatne ljetnje temperature, to je u tom trenutku manje bitno.

Most na Maloj rijeci će iznova izazivati samo divljenje, a u godinama koje dolaze, teško da će izgubiti svoj kultni status!

Svjedok vremena, koji kao da je oduvijek bio tu…