Srećan 8. mart svim damama i onima koje osjećaju da su dovoljno zrele da budu nečiji uzori!

    1 mesec pre 6677 pregleda Izvor: PV Informer

DANAS JE 8. MART – MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Ovo je dan naših majki, i naših učiteljica. Iako smo možda došli do godina ili statusa u kojem se možemo prekvalifikovati kao žene, uvijek ćemo ovaj dan pamtiti kao dan u kojem smo krčmili dinare, feninge i eure kako bismo kupili nešto iz osmomartovskog asortimana. Sjećam se, od vremena kad nije bilo kozmetiksa i kuća hemije, već samo drvenih tezgi uz zid kod džamije, sa rezanim i saksijskim cvijećem, i ponekom rukotvorinom. Prodavala su se ogledalca, vaze, ukrasi i meni najmilije muzičke kutije. Možda su vrhunac kiča i minijaturna zabava za uši i oči, ali za mene ne postoji veći simbol 8. marta od tog ukrasa trešnjaste boje. I taj osjećaj kad možete da priuštite najveću moguću kutiju i poklonite učiteljici. Dešavalo se da godine donosu i skupocjenije poklone, ali te neke stvari ostaju kao pečati našeg odrastanja. Za profesorice stranih jezika uvijek se nalazio neki karanfil, u onom klasičnom odjelu providnog lica i srebrnih leđa.

Radost koju je donosio taj dan od kojeg svi bježimo, a svi ga njegujemo je još uvijek odraz sjećanja na navike koje smo stekli kao mali. Promrzli u tim martovskim danima, i srećni što je neko srećan zbog nas. Bile su nam glave manje od saksija, i kosa kraća od listova cvijeća.

Lijepa su sva sjećanja koja nas vežu za bezbrigu i sigurna sam da svi pamte više nego što se čini. Da se mogu prisjetiti svoje osnovne škole, uzora koje su imali. Ideala koje su poštovali, i praznika koje su obilježavali kako bi uvijek imali neki datum za koji vežu svoje izraze ljubavi prema nekome. 

Pamtite sve dame koje su uticale da danas budete to što jeste i njegujte te male rituale, balerine i čuveni zvuk „Za Elizu“ iz muzičke kutije. Sve su to uspomene, a što ih više stvorimo imaćemo čime da se hranimo kad usporimo. Bilo to kliše ili ne, sve ima svoju slatku poruku i povod.

Srećan 8. mart svim damama i onima koje osjećaju da su dovoljno zrele da budu nečiji uzori!

Draženka Laketić