Most – turistička i arhitektonska atrakcija

    4 meseca pre 53483 pregleda

Smješten između sela Budečevica i Trešnjica, na magistralnom putu Pljevlja-Žabljak, nalazi se most koji svojom arhitekturom i dimenzijama spada među najveće i najljepše saobraćajne objekte u svijetu. Most na Đurevića Tari, koji se uzdiže nad kanjonom istoimene rijeke, jedna je od najposjećejnijih atrakcija u Crnoj Gori.

Turistički potencijali Crne Gore ne ogledaju se samo u čistoj morskoj vodi, lijepim plažama i visokim planinama. Arhitektura je oblast u kojoj ova mala balkanska država ima mnogo toga da ponudi. 

Proglašen među 20 najljepših u svijetu 

Putujući iz Podgorice, preko Žabljaka za Pljevlja, ekipa Anadolu Agency bila je u prilici da pređe preko mosta na Đurđevića Tari. Već na samom početku mosta primjetna je gužva. Mnogi posjetioci i turisti svakodnevno posjećuju ovaj most, koji je prema izboru portala “Bright side” proglašen među 20 najljepših u svijetu, dok ga je britanski magazin „Times“ uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti.

Veliki betonsko-lučni most projektovao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije, Mijat S. Trojanović. Građen je u periodu od 1938. do 1940. godine. Kada je dovršen, bio je najveći drumski most od armiranog betona u Evropi i jedan od nekoliko najvećih i najljepših saobraćajnih objekata ove vrste u svijetu.

Prema dostupnim podacima, za potrebe gradnje ovog mosta, postavljena je najveća drvena skela, čije dimenzije do danas nijesu nadmašene. Svojom snažnom petolučnom konstrukcijom, od koje je glavni luk s rasponom od 116 metara, uzdiže se nad kanjonom dubokim preko 150 metara. 

U vrijeme Drugog svjetskog rata bio je srušen jedan luk mosta.

Most na Đurđevića Tari je dugačak 365 metara. Posjetioci imaju priliku da most gledaju sa više strane, kao i da pješke kroče preko mosta. 

Posjetioci koje smo zatekli na mostu bili su iz više evropskih zemalja. Thomas je sa suprugom stigao u Crnu Goru iz Švedske. Kaže da je na turneji obilaska Crne Gore i da je obilazak mosta na Đurđevića Tari nešto što nije htio da propusti. 

„Ovo je rijedak slučaj da u netaknutoj prirodi imate ovako veliki most. Tu je i rijeka Tara, kanjon Tare. Mi uživamo u fotografisanju, zaista je sjajan pogled na most“, kaže Thomas.

Turisti iz svih dijelova svijeta

Alice je sa drugaricom u Crnu Goru došla iz Francuske, iz okoline Marseja. Ističe da voli prirodu, da je stigla na Žabljak, kao i da je po preporuci došla da vidi most. 

„Ovo je fantastično. Pomalo me strah da sa mosta gledam dolje ka rijeci, jer je ogromna visina. Ali smo fascinirani kako most izgleda“, kaže ova turistkinja. 

Kod mosta, postoje restorani gde se može uživati u jedinstvenom pogledu. Takođe, posjetiocima se ovdje nudi i rafting Tarom.