MUGOŠA SAOPŠTIO – Lani prihvaćeno 450 prijedloga za stečaj

    6 mjeseci pre 203 pregleda Izvor: rtcg.me

Od 590 prošlogodišnjih prijedloga Poreske uprave za uvođenje stečaja Privredni sud je prihvatio 450, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

“Tokom 2019. prijedlog za pokretanje stečajnog postupka pripremljen je za 590 poreskih obveznika s ukupnim dospjelim dugom od 56,3 miliona eura”, istakao je direktor.

Mugoša kaže da je PU prošle godine uspjela da obezbijedi da sve opštine, uključujući i najveće dužnike među kojima su Pljevlja i Ulcinj, počnu redovno da servisiraju reprogramirane i tekuće obaveze.

“Najveći izazov su komunalna preduzeća koja su dug reprogramirala, gdje smo bili prinuđeni da preduzimamo mjere prinudne naplate i razmotrimo mogućnost pokretanja stečajnog postupka. Kako su se ova preduzeća obavezala da sprovedu planove reorganizacije i smanje broj zaposlenih u cilju servisiranja obaveza, očekujem da će uspostaviti dugoročnu dinamiku redovnog plaćanja poreza”, naveo je Mugoša.

Opštine sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama predstavljaju kategoriju poreskih obveznika kojima se, kako kaže Mugoša, posebno bave.

“Svjesni smo da se radi o preduzećima koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje lokalne saomuprave i da su u direktnoj funkciji građana, ali i u ovoj kategoriji obveznika moramo uspostaviti veći stepen poreske discipline”, naveo je Mugoša.

Najveći stepen poreske discipline imaju Glavni grad, te opštine Tivat, Herceg Novi, Kotor, Plužine, Gusinje i Petnjica koje nijesu ni ušle u reprorgam 2015, kao i opštine Nikšić, Budva i Bar koje su u reprogramu od 2015. i redovno servisiraju sve dospjele repogramirane i tekuće obaveze.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda